Gıda Bülteni Gündem Ölümcül çay yasak tanımıyor!

Ölümcül çay yasak tanımıyor!

Avrupa'ya ihraç ettiği zayıflama çayını içtikten sonra hastalık belirtileri yaşamaya başlayan iş kadını Bahar Hanoğlu, analize yolladığı çayda, kardiyolojik ve psikiyatrik yan etkileri nedeniyle yasaklanan sibutramin olduğunu öğrendi. Hanoğlu'nun üretiminin engellenmesi için savcılığa başvurduğu zayıflama çayı, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın tağşiş listesine de girdi. Ancak o çay, hala internette satılıyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Bahar Hanoğlu, ihracat yapan bir şirketin sahibi. Aynı zamanda İstanbul'da sahibi olduğu oteli işleten Hanoğlu, Belçika'daki yakınlarının talebiyle Türkiye'de ‘diyetsiz zayıflattığı’ iddiasıyla satışa sunulan Trex Tea marka bitkisel çayı, üreticisine ulaşarak satın alıp Belçika'ya ihraç etti. Bir süre Belçika'daki marketlerde satılan çay, market kontrolünde analiz edilince içeriğinde ölümcül etkilere yol açabilecek Sibutramin adlı etken maddenin bulunması nedeniyle yasaklandı. 

'İçince kafam büyüyor gibi hissettim'

Avrupa Birliği Gıda Alarm Sistemi'de Trex Tea marka çayla ilgili tüketicilere uyarıda bulundu. Çayı ihraç ettiği süreçte kendisi de denemek isteyen Bahar Hanoğlu, kullandıktan sonra bazı yan etkilerle karşılaştı. 

Çayı tükettikten sonra karın şişliği hissetmeye başladığını anlatan Hanoğlu, yaşadıklarını Gıda Bülteni'ne şöyle anlattı: “Ağız kuruluğu oluyor ve sanki kafam büyüyor gibi hissediyordum. 

Çayda bir sorun olduğunu o zaman anladım. Ve hemen satışı bıraktım. Bu süreçte Fransa'da şikayet üzerine yapılan analizde karışımda ‘sibutramin’ adlı etken madde kullanıldığı ortaya çıktı ve Avrupa genelinde Trex Tea yasaklandı. Ama Türkiye'de hala satıldığı için işin peşini bırakmak istemedim. Ben de burada kendi kan testimden analiz yaptırdım ve kanımda sibutramin olduğuna ilişkin rapor alarak savcılığa başvurdum.” 

Zayıflama çayının zararları

Ürünün Tarım ve Orman Bakanlığı onayıyla üretildiğini belirten Hanoğlu, “Alo Gıda hattına ihbarda bulundum 3 kere. Bir sonuç alamadım. Cimer'den de sonuç  çıkmadı. Savcılığa suç duyurusunda bulundum, savcı ”İçmeyiver kızım" dedi. ‘Efendim sorun ben değilim, insanlar bunu içtiklerinde kalp krizi geçirebilir, ölüm riski var’ dedim, anladı. Ama hala sonuç yok. Bir yandan dava da açtım. Belki dava 2-3 yıl sürecek amaa bu arada bu çay, birilerini zehirlemeye, öldürmeye devam edecek" dedi.

Zayıflama çayı tehlikeli mi?

Zayıflama çayları ve haplarının içeriğinde kullanılan maddeler ölümcül yan etkilere neden olabilir. Kastamonu'da 2010 yılında zayıflama hapı kullandıktan sonra bir kişinin hayatını kaybetmesi sonrası, “diyet hapı” diye satılan 3 ürün piyasadan toplanmış ve ürünlerin analizinde, her üçünün d sibutramin içerdiği anlaşılmıştı. 

Bunun ardından her 3 ilacın da satışı Sağlık Bakanlığı'nca yasaklandı. Uykusuzluk, ağız kuruluğu, kabızlık, kalp krizi riskinde artış ve inme olmak üzere birçok yan etkisi bulunan sibutramin maddesi de, kardiyovasküler yan etkilerinden dolayı ülkemizde yasaklandı. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıkladığı tağşiş listelerinde yer alan bitkisel çaylarda hala bu maddenin kullanıldığı tespit ediliyor. 

Bahar Hanoğlu'nun şikayetçi olduğu Trex Tea marka bitkisel çay da geçtiğimiz ay ‘ilaç etken maddesi’ tespit edildiği için bakanlığın yayınladığı tağşiş listesinde yer aldı. Ancak Tex Tea marka çayın satışı hala sürüyor. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *