Yaşar Dağtekin 1970 yılında liseyi bitirir bitirmez Almanya'ya gitmiş. Achen Teknik Üniversitesi'nde eğitim görüp makine mühendisi olan Dağtekin, uzun yıllar Almanya'da çalıştıktan sonra 2005 yılında Türkiye'ye dönüş yapmış.
Gazipaşa Yakacık Mahallesi'nde aldığı araziye yerleşen Dağtekin, Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hamide Gürbük'ün 20213 yılında tropikal meyve yetiştiriciliği denemesine katılarak, arazisinde passiflora, liçi, pitaya, ejder meyvesi gibi meyvelerin fidanlarını ekmiş. Zaman içinde tropikal meyve yetiştiriciliğnde herkesin ziyaret ettiği bir bahçeye sahip olan Dağtekin, kardeşinin Hollandalı eşinin verdiği Arabicca çeşidi kahvenin fidanlarını da bahçenin bir bölümüne ekmiş.
TÜRKİYE'DE KAHVE AĞACI MEYVE VERDİ
Fidelerin ikinci sene koskoca ağaca dönüşmesi üzerine çimlendirerek yeni fideler elde eden ve bahçesine yeni kahve ağaçları ekleyen Dağtekin'in, şu an 350 kahve ağacı var. Ağaçların 200'ü serada. Serayı da onun kahve yetiştiriciliği tutkusundan haberdar olan Kuru Kahveci Mehmet Efendi'nin desteğiyle kurmuş. Şu an senede 400-500 kilo kahve kirazı hasat ettiğini belirten Dağtekin Gıda Bülteni'ne kahve yetiştiriciliğiyle ilgili şunları anlattı: "Kahve kirazlarının hasadı elle yapılıyor. Olgunlaşıp kızaranları alıyorsun, diğerlerinin de kızarmasını bekliyorsun. Bazen senede birkaç kez hasat dönemi oluyor. Ama iş toplamakla da bitmiyor. Sonrasında kirazı kırıp çekirdiği alman, ardından da kurutup, fermente etmen gerekiyor. Emek yoğun bir iş. Ama Türkiye'de kahve yetişebildiğini herkese göstermiş oldum. Epey bir tecrübe de edindim ama tarımsal üretimle ilgili yetkililerden gelip danışan yok.
Kahve Türkiye'de nerede yetişir?
Kuru Kahveci Mehmet Efendi'nin sahibi çıkıp geldi. Bahçeyi gördü. Sağolsun destek olmak istedi ve Hinditan'dan kahve ayıklama makinesi alıp getirttik. Önceden jendimiz elle ayıklıyorduk. Bu yıl elde ettiğimiz çekirdekleri onlara gönderdim. Antalya'daki kahve festivalinde sunulmuş. İlkim şartları değişiyor. Bizim bulunduğumuz bölgenin iklimi kahveye uygun. Sıcaklığın sıfırın altına düşmesini sevmiyor ağaç. Bir keresinde burada kış sert geçmişti yapraklar hep karardı ama sonra toparladı. O yüzden bir sera kurduk. Kışın serayı kapalı tutuyoruz, yazın açık. Seradaki şartları da gözlemliyoruz. Belki bir kahve birliği kurulup, iklimi uygun bölgelerde kahve yetiştiriciliği yaygınlaştırılabilir. Ben tecrübemi bu alana meraklı olanlarla paylaşmak isterim."