Türkiye'de bu yıl kuru incirde saptanan aflatoksin oranlarının yüksek çıkması incir ihracatı yapan firmaları zora soktu. Aydın İncirliova'da kuru incir ve kuru meyve işleyerek ihracat yapan Günaydınlar Organik Tarım Limited Şirketi, bir gecede kapısına kilit vurdu.
‘Yarın çalışma yok’ diye mesaj alan işçiler fabrikanın kapısında alacakaları için eylem yaparken, firmaya ürün veren aracılar da yüklü miktarda alacaklarının olduğunu belirtereki fabrikada görüşebilecekleri bir yetkili aradı. Ancak firma sahibi Kazım Günaydın'a kimsenin ulaşamadığı iddia edildi.
Kazım Günaydın, Aydın'da tanınmış bir isim. İncirliova Ak Parti teşkilatında yöneticilik yapan, Aydın Ticaret Borsası'nda yönetim kurulu üyesi olan Kazım Günaydın, Aydın Ticaret Borsası'nın dergisine de kuru inciri ihracat yolculuğuyla ilgili mülakat vermişti. İncir sektörüne 1989 yılında girdiğini ve 2007 yılına kadar ihracat yapan firmalara aracı olarak meyve verdiğini anlatan Günaydın, 2007 yılından sonra doğrudan ihracata başladıklarını kaydetmiş.
Korktuğu başına geldi
Kazım Günaydın, incir ihracatında her sezon en büyük tehlike olan aflatoksinle ilgili de mülakatta şunları kaydetmiş: “Aflatoksin ihracatçının en korktuğu olaydır. Bunda hava şartlarının büyük önemi var. Ama artık başta çiftçimiz olmak üzere tüccar ve ihracatçımız olmak üzere aflatoksin seçimi ayrışımına çok dikkat etmemiz gerekiyor. Eğerki bu bildirimler daha çok artarsa Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Gıda Kodeksi bakımından daha farklı olabilir. Şimdi bizden yüzde 10 - yüzde 20 numune alıyorlarsa yarın yaptırım olarak yüzde 50 numune almak zorunda kalır. Avrupa Gıda Kodeksi bildiriminde bu şu demek, eğer siz bir konteynıra 20 ton mal koydunuz 10 ton kontrol aldılar.. Bu bizim için daha büyük bir risk teşkil eder. Bunun için aflatoksini önemsememiz gerekiyor. İncirin temasını toprakla kesmemiz gerekiyor. Rutubetli havalara maruz kalmaması gerekir. Buna en başta üreticimizin dikkat etmesi lazım. Ama biz hala tarladan çuval ile taşıyoruz. Bu konuda başta çiftçilerimiz, tüccarlarımız ve ihracatçılarımızın duyarlı olmasını istiyoruz. Çünkü incir ihracatı bir değerdir.Bugün Aydın’ın ihracatında üçte birini incir 284 milyon dolarla incir sahip olmaktadır. O yüzden bu değerimize sahip çıkmamız bizim görevimizdir.”