Gıda Bülteni Gündem Zayıflama çayının zararları.. Karaciğeriniz iflas edebilir!

Zayıflama çayının zararları.. Karaciğeriniz iflas edebilir!

Eğer zayıflama çayı tüketiyorsanız bu yazıyı mutlaka okumalısınız. Niğde'de sadece 1 ay zayıflama çayı içen 45 yaşındaki kadının karaciğerinin iflas etmesi, gözleri kilo verdirme vaadiyle satılan bitkisel karışımlara çevirirken, uzmanlar bitkisel karışımların kalp hastalığı, böbrek hasarı hatta tümöre dahi yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Denizli'de yapılan bir araştırma ise kadınların yüzde 41'inin zayıflamak için bitkisel karışımlardan medet umduğunu ortaya koyuyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Hızla kilo vermek amacıyla ‘bitkisel ve doğal’ diye satılan zayıflama çayların medet umuyorsanız aman dikkat! Çünkü detoks çayları ve bitkisel karışımları kullandığınızda  böbrek ve karaciğerinizden olabilirsiniz. Bunun son örneği Niğde'de yaşandı. Niğde'de fazla kilolarından kurtulmak için 1 ayı aşkın süre günde 2 bardak zayıflama çayı içen Emine Özlü, karaciğer yetmezliği tanısıyla yoğun bakıma alındı. Özlü, karaciğer nakliyle hayata tutunurken, uzmanlar, ‘metabolizma hızlandırıcı’, ‘yağlanmayı engelliyor’ ve ‘1 ayda 8 kilo vermeye hazır mısınız’ gibi sloganlarla satışa sunulan bitkisel karışımların, ölümcül sonuçlara neden olabileceği uyarısında bulunuyor. 

Zayıflama çaylarının zararları neler

Çukurova Üniveristesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı'ndan 3 doktorun yayınladığı çalışmaya göre(2); "bitkisel" olmasıyla piyasada kendine kolayca yer bulabilen bu ürünlerin içerikleri sanıldığı kadar masum değil. İçerdikleri; Malabar demirhindi (Garcinia Gambocia), Yeşil çay (Camellia Sinensis), Dalak otu (Teucrium Chamaedrys), Ma huang (Ephedra Sinica) gibi bitkiler, akut karaciğer hasarı ve hepatotoksisite başta olmak üzere birçok yan etkiye neden olabiliyor."

Zayıflama çayı ne işe yarar

Zayıflama çayı olarak satılan ürünler, bağırsak hareketliliğini artırarak metabolizmda değişime neden olurlar ancak, karışımların içinde bulunan bazı bitkiler karaciğere toksik etki yaratır. Öte yandan Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlandırılmış ve zayıflama amacıyla önerilen hiçbir bitkisel çay bulunmamaktadır. Kilo kaybı iddiasıyla satılan ürünlerin briçoğunda da 'sibutramin' adlı ilaç etken maddesi yer almaktadır. Zayıflama ürünlerini inceleyen Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) da, geçmişte 70’den fazla zayıflama ürününü “sibutramin” içermesi nedeniyle zararlı olarak nitelendirmişti. Sibutramin’in aşırı miktarda alımı kalp kaslarında, kardiyolojik toksik etki yaratarak kalp durmasına yol açabilme potansiyeli taşıyor. Diğer yandan zayıflama ürünlerinin birçoğunda anti-nöbet ilaçları, diüretikler ve kanserojen bir kimyasal olan “fenolftalein” bile bulunabiliyor.

En çok kullanılan zayıflama çayı

Denizli Büyükşehir Belediyesi spor kurslarına katılan 612 kadınla yapılan araştırma(1) kadınların yüzde 41'inin zayıflama amacıyla bitkisel ürün kullandığını ortaya çıkarırken, zayıflama ürünü kullananların yüzde 63'ü de ‘zayıflama çayı’yla kilo vermeye çalıştığını belirtmiş.  

Zayıflama çayı nereden alınıyor?

Araştırmaya katılanların yüzde 54,6'sı  bitkisel ürünü aktardan temin ettiğini beyan ederken, yarıdan fazlası ürünü her gün kullandığını bildirmiş. Bitkisel ürün kullanan bireylerin yüzde 35,2’si, ürünün kullanım tavsiyesini tanıdık/akrabadan aldığını kaydederken, katılımcıların yüzde 26,3’ünde mide
bulantısı-kusma saptanmış. 

Zayıflama çaylarının içinde ne var?

Bitkisel ürün kullanım oranı en yüksek grup, evli (%71,7) ve üniversite mezunu kadınlar (%37,1) oluşurken,  bitki çayı olarak en çok; yeşil çay, (%20,6), adaçayı (%7,1), ıhlamur (%6,9), kiraz sapı (%6,1) ve biberiye (%5,2) kullanıldığı anlaşılmış. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *