Gıda Bülteni Beslenme Karbonhidrat mutsuz ediyor, brokoli neşe veriyor

Karbonhidrat mutsuz ediyor, brokoli neşe veriyor

Stres, günümüzün kaçınılmaz bir gerçeği ve hayatımızın her noktasını olumsuz anlamda etkiliyor. Dünya çapında 300 milyondan fazla insanın bu durumla birlikte gelen korku, endişe ve huzursuzluğu deneyimlediği tahmin ediliyor. Stresi kontrol altına almanın veya yönetmenin tek bir yolu yok. Ancak semptomlarını azaltma fırsatını her öğünde yakalayabilirsiniz. Bunun nedeni, yediğiniz yiyeceklerin içsel stres seviyelerini düşürmeye veya artırmaya yardımcı olabilmesi. Peki, daha bilinçli beslenme alışkanlıkları edinirken tabağınıza ne koymalıyız? Yale Tıp Fakültesi Fonksiyonel Tıp Uzmanı Melissa Young, stresi yönetmek için nasıl beslenilmesi gerektiği yönünde ip uçları veriyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Tıbbın babası olarak anılan Hipokrat, “Yiyecek ilaçtır" demiş. 

Hipokrat'ın bu sözleri, özellikle ruh sağlığı söz konusu olduğunda modern araştırmaların ortaya koyduğu şeyleri yansıtıyor. Gıdanın vücudu ne kadar etkilediğini giderek daha iyi anlaşıldığını belirten Dr. Young, "Beslenmenin duygusal refahımızı etkilediğine ve kaygı riskini azaltabileceğine dair net tıbbi kanıtlar var. 

Kaygıyı hafifletmeye yardımcı olabilecek pek çok yiyecek, belirli özelliklere sahip. Örneğin; omega-3 yağ asitleri, proteinler, lif, B12 vitamini, magnezyum, probiyotikleri, somon ve diğer balıklar.

Somon beyinde sakinleştirici etki yapıyor

Somonun kaygıyla başa çıkmak için ideal bir besin olduğuna dikkat çeken Dr. Young, “Somon, beyniniz üzerinde sakinleştirici bir etki yaratan besinlerle dolu sağlıklı yağlar olan omega-3'lerin sağlam bir kaynağı. Omega-3'ler ayrıca kaygıya yol açabilen iltihabı azaltmaya yardımcı olabiliyor” dedi. Dr. Young, kırmızı etin çok fazla tüketildiğinde kalp hastalığı, kanser ve diyabet riskini artırabildiğini ancak kırmızı etin protein ve B12 vitamini açısından da zenginliğinin kaygı belirtilerini en aza indirmeye yardımcı olabildiğine de dikkat çekiyor. 

Bağırsakların mutluluğu tüm sistemi sakinleştiriyor

Dr. Young şöyle devam ediyor; “Yoğurt, bağırsaklarınızın sağlığını iyileştirebilen ve kaygıyı azaltabilen probiyotik adı verilen yararlı bakterilerle dolu. Bu yüzden bağırsaklarınızı mutlu tutmak tüm sisteminizi sakinleştirmeye yardımcı olabilir. 

Yani bağırsak mikrobiyomunuz doğru değilse, kaygı riskiniz artabilir. Sebzeler lif açısından zengindir ve lifli yiyecekler bağırsaklarınızdaki iyi bakterileri besleyen prebiyotiklerdir. Bunlardan özellikle brokoli, havuç, taze fasulye, yeşil yapraklı sebzeler.  Stresi azaltan diğer yiyecekle de muz, cia tohumu, bitter çikolata, sızma zeytinyağı, keten tohumu, kefir güçlendirilmiş tahıl, mercimek, yulaf ezmesi, zeytinyağı, kabak çekirdeği ve ceviz.” 

Kaygı için kaçınılması gereken yiyecekler

Vücuda stres veren belirli yiyeceklerden kaçınarak kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilirsiniz. Bir yan da stresi neden olan gıdalardan da uzak durmanız gerekiyor. 

Dr. Young, alkolün ilk başta kaygıyı azaltıyor gibi görünse de sonuçta baskılayıcı etki gösterdiğini, uykuyu bozarak zamanla kaygı seviyelerini artırabileceğine dikkat çekiyor. 

Kafein sinir sistemini uyararak kalp atış hızınızı artırabilir ve potansiyel olarak gerginliğe ve artan kaygıya neden olabileceğini belirten Dr. Young, tatlı, hamur işleri ve beyaz ekmek gibi yüksek şekerli ve rafine karbonhidratların kan şekerinin yükselmesine ve düşmesine neden olarak ruh hali değişimlerine ve artan kaygıya yol açabileceğini, trans yağ oranı yüksek yiyeceklerin iltihaplanmaya katkıda bulunarak depresyon ve anksiyete riskinin artmasıyla ilişkilendirildiğini söylüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *