Gıda Bülteni Gündem Cinsel tağşişe dikkat! Macunlar sizi delirtebilir!

Cinsel tağşişe dikkat! Macunlar sizi delirtebilir!

16 yaşındaki bir genç, internetten aldığı zayıflama ilacını 3 gün kullandıktan sonra sokaklara çıktı, peygamber olduğunu iddia edip, tüm parasını dağıttı. Doktorlar araştırdığında, kullandığı ilaçta kardiyolojik ve psikiyatrik yan etkileri nedeniyle yasaklı sibutramin maddesi vardı. O gencin akıl hastanesine yatmasına neden olan etken maddeyi tağşişçilerin de kullandığı ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıkladığı tağşiş listesinde yer alan bitkisel macun, enerji içeceği, çay ve aktar ürünlerinin içinde yasaklı bu maddelerden bulunuyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Tağşiş listeleri açıklandıktan sonra kamuoyunda ya zeytinyağında sahteciliğin nasıl yapıldığı tartışılıyor ya da sahte balın nasıl anlaşılacağı konuşuluyor. Et ve süt ürünlerinde yapılan hileler de geniş bir kesimin ilgisini uyandırıyor. Halk sağlığını tehlikeye düşüren firma ve ürünlerin ifşa edildiği listede bir grup ürün var ki; yol açabileceği sağlık tehdidi, aslında çok daha ağır.

Tağşiş listesindeki tehditler

Cinsel performansı artıracağı vaadiyle satışa sunulan bitkisel macunlar, bitki çayı karışımları, enerji içecekler ve bazı aktar ürünleri de 'Sağlığı tehlikeye düşürebilecek' ürünler listesinde kamuoyuna ifşa ediliyor. 

Listede yer alan o ürünlerden biri Bluetox markasıyla satışa sunulan bitkisel çay. Burç İlaç ve Kozmetik Ticaret Şirketi'nin ürettiği çayda, ilaç etken maddesi tespit edilmiş. 

Yine Nur Baharat'ın ürettiği 'Bodymelt' markalı çayında da ilaç etken maddesi saptanmış. Aktarzade markalı ginsengli kahvede de ilaç etken maddesine rastlanırken, Gold İlaç Sanayi ve Pekmez Dünyası şirketinin ürettiği macunlarda da ilaç etken maddesi olduğu anlaşılmış.

 

Macunlarda hangi ilaç var

Listede yer alan ürünlerdeki 'ilaç etken maddesi'nin, ereksiyon tedavisi için üretilen ilaçlarda da kullanılan sibutramin ve sildenafil olduğunu bakanlığın daha önce açıkladığı listelerden biliyoruz. 

Sidenafil ve sibutramin, kardiyolojik ve psikiyatrik yan etkileri nedeniyle yasaklanan etken maddeler arasında yer alıyor. Bitkisel ürün diye satışa sunulan ürünlerin birçoğunda bu iki madde, zencefil, pekmez ya da kuru incirle karıştırılarak macun halinde piyasaya sürülüyor. 

Bu ürünleri tüketen kişilerin birçoğu da bu durumdan habersiz. Macun, kapsül, içecek ve çikolatalarda bulunabilen sildenafil ve sibutramin, bakanlığın yaptığı kontrollerde cezeryede bile tespit edilmiş. Öte yandan 'bağışık güçlendirici takviye' diye satılan bir üründe de sildenafil ve sibutraminin birlikte kullanıldığı tespit edilmiş.

16 yaşındaki genci delirtmişti

Oysa ki, literatürde bu tip ürünlerin kullanımına dair çok sayıda yan etkiden bahsediliyor. Makalesi yazılan bir vaka ise oldukça çarpıcı. 16 yaşındaki bir genç, sibutramin içeren zayıflama ilacını internetten satın alıp 3 gün kullandıktan sonra, depresif atak ve bipolar bozukluk tanısıyla hastaneye yatırılmış. İki gün boyunca uyumayan, elinde geçen tüm parayı dağıtan ve kendisinin peygamber olduğunu iddia etmeye başlayan gencin öyküsü araştırılınca, kendisini bu duruma internetten satın aldığı üründe bulunan sibutraminin getirdiği anlaşılmış. Ancak buna karşın, bu tip ürünler maalesef piyasada kol geziyor. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *