KKTC Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam, Türkiye'den adaya ithal edilen patateslerin hastlık barındırdığını iddia etti. Tunus’un Türkiye’den ithal ettiği 2758 ton patateste ‘Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus’ ve ‘Ralstonia solanacearum’ bakterilerinin saptandığını ve bu bakterilerin tğm dünyada karantina listelerinde yer aldığını iafede eden Uluçam, patatesteki bakterilerin KKTC'nin tarımsal üretimini büyük ölçüde tehdit edeceğini kaydetti.
'Bakterilerin tedavisi yok'
Saptanan bakterilerin patateste ciddi çürüklük ve solgunluğa neden olduğunu ifade eden Uluçam, “Bu zararlı bakterilerden biri olan Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus, EPPO’nun A2 listesinde yer almakta ve uzun mesafelere kolayca taşınabilmektedir. Özellikle patates ticareti yapan ülkeler açısından yüksek risk teşkil etmektedir. Ralstonia solanacearum bakterisi de domates ve patates bitkilerini etkileyen bir bakteri türü. Bitkilere kök yoluyla bulaşıyor ve bu bakterinin etkili bir mücadele yöntemi bulunmuyor. Bu hastalıkla bulaşık olan tarlalarda 5 yıl boyunca domates ve patates tarımı yapılamamaktadır” açıklamasını yaptı.
Karantina önlemleri alınmalı
İthal tarım ürünlerinin sıkı denetimden geçmesi ve karantinaya tabi tutulması gerektiğini belirten Uluçam, "1980’li yıllarda bal arısı zararlısı ‘Varoa’, 2004 yılında hurma ağaçlarıyla gelen kırmızı palmiye böceği, 2000’li yıllarda domates güvesi ve son olarak süs bitkileriyle gelen kaktüs koşnili gibi birçok zararlı etmen, ülkemizde tarımsal üretime ciddi zararlar verdi. Salatalık ve kabakta yeni bir böcek türü ile karşı karşıya kaldık. Görünen köy kılavuz istemez; tarımsal ürün ithalatında karantina tedbirleri artık şarttır” diye konuştu.