Gıda Bülteni Gündem Kuş gribinde Kanada endişesi.. Mutasyona uğrayan virüs salgına neden olabilir mi?

Kuş gribinde Kanada endişesi.. Mutasyona uğrayan virüs salgına neden olabilir mi?

Konya ve Eskişehir'deki kümeslerde kuş gribi virüsüne rastlanması sonrası, birçok ilde canlı hayvan satışı yasaklanırken, jandarma ekipleri kanatlı hayvan nakillerine yönelik denetim uygulaması başlattı. Kanada'da kuş gribi nedeniyle hastaneye yatırılan gencin virüs analizinde mutasyon saptanması ise bilim dünyasında endişeye neden oldu. Kuş gribi riskine karşı gıda tüketiminde alınacak en önemli önlem ise, kanatlı eti ve yumrtalarının iyi pişirilerek tüketilmesi. Zira 75 derecenin üzerinde pişirme işlemi uygulandığında varsa virüs etkisini kaybediyor.

6 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Tavuk kümeslerindeki kuş gribi ilk olarak Kasım ayının başında Konya'da saptanmıştı. Kısa süre sonra Eskişehir'deki bazı kümeslerde de hastalığın ortaya çıkması üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı, hastalık görülen kümeslerdeki tüm tavuk ve yumurtaların imha edildiğini, 5 mahallede de karantina uygulandığını açıklamıştı. Yaşanan bu vakaların ardından kanatlı hayvan yetişticiliği yapılan tüm bölgelerde önlemler alınmaya başlandı. Bu kapsamda, kanatlı hayvanların pazarlarda ve açıkta satılması yasaklanırken, kümeslerden yardım amaçlı canlı tavuk çıkışına da yasak getirildi.

Kaz ve tavuk aynı yerde olmamalı

Ayrıca bu önlemelere ek olarak şu tedbirlere başvuruldu: "Kaz, ördek gibi suda yaşamaya ihtiyaç duyan kümes hayvanlarının kapalı alanda yetiştirilmelidir. Tavuk, horoz, hindi gibi suda yaşamaya ihtiyaç duymayan kümes hayvanları mutlaka tel, ağ ve teması kesecek başka bir malzeme ile kapatılarak göçmen kuşları ile temas ettirilmesi önlenmelidir. Kaz, ördek gibi kanatlı hayvanlar ile tavuk, hindi gibi kanatlı hayvanların aynı yerlerde bulunması yasaklanmıştır.”

Kuş gribi yol denetimleri

Öte yandan önlemler kapsamında hayvan nakline yönelik yol denetimleri de başlatıldı. Geçtiğimiz günlerde Çaycuma İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ile Perşembe Jandarma Karakol Komutanlığı personeli, canlı kanatlı hayvan satışına yönelik yol kontrol ve denetimleri gerçekleştirdi. Çaycuma - Perşembe kara yoluna kontrol noktası kuran ekipler, kamyon ve kamyonet tipi araçları durdurarak tavuk, horoz, ördek, hindi gibi kanatlı hayvan nakli yapan araçları durdurarak evraklarının olup olmadığını kontrol etti.

Kuş gribi mutasyona uğradı

Kuş gribine neden olan H5N1 virüsü şu sıralar dünyanın da gündeminde. Düzen Labortuvarlar Grubu'nun yayınladığı enfeksiyon hastlıkları güncel durum bildirisinde Kanada'daki kuş gribi vakasına değinilerek, "Bu, Kanada’nın bilinen ilk H5N1 insan enfeksiyonu. Ne yazık ki, sağlık yetkilileri gencin hastalığı nasıl kaptığını bilmiyor. Kuşlarla, ineklerle veya domuzlarla hiçbir teması olmamış ancak köpekleri çok hasta olduğu için uyutulmuş. Epidemiyologlar şu anda bunu araştırıyor. Kanadalı yoğun bakım hastasının virüsü genetik olarak incelendiğinde virüsün insanları enfekte etme yeteneği kazanmasını sağlayan mutasyonlar bulundu. Bu değişiklikler elbette tek başına virüsün etkili bir şekilde insandan insana yayılmaya hazır olduğu anlamına gelmiyor. Bunun olması için muhtemelen başka mutasyonlara ihtiyacı var." bilgilerine yer verildi.

Kuş gribinden 4 çocuk ölmüştü

Kuş gribi, insanlarda da ölüme yol açan virüslerden biri. DSÖ verilerine göre 2003 yılından bu yana 463 kişi kuş gribi kaynaklı hayatını kaybetti. 2005-2006 yıllarında da ülkemizde kuş gribi kaynaklı ölümler yaşanmıştı. 2005 yılının Ekim ayında Balıkesir Manyas'ta ilk kuş gribi vakası ile karşılaşılmış, etkin karantina ve itlaf yöntemi ile hastalık kısa sürede denetim altına alınmıştı. Ancak önlemlerin ülke çapına yayılmasına rağmen, 27 Aralık 2005 tarihinden itibaren çeşitli bölgelerde yeniden kuş gribi vakaları görüldü. 2006 Ocak ayı içerisinde farklı şehirlerden toplam 21 kişide kuş gribi virüsü tespit edilmiş; bunlar arasında 17’sinin tedavisi değişik tarihlerde yapılarak taburcu edilmiş, 4 çocuk hayatını kaybetmişti.(Kaynak: Avian Influenza (Kuş Gribi) Hastalığının Türk Ekonomisi Üzerindeki Etkileri- Mustafa Sarnıç)

Kuş gribi insana nasıl bulaşır?

Enfekte kuşlar, tükürük, mukoza ve dışkılarıyla kuş gribi virüsünü etrafa yayıyorlar. Kuş giribi hayvanlardan isnasnlara, hasta veya ölü kümes hayvanlarıyla yakın veya doğrudan temas yoluyla bulaşabiliyor. Kuş gribi virüsleriyle insan enfeksiyonları, kirli eller vasıtasıyla virüsün kişinin gözlerinden, burnundan veya ağzından vücuduna girmesiyle veya havadaki virüsleri solunum yoluyla almasıyla meydana geliyor. Canlı kuş ya da kanatlı hayvan pazarlarına ziyaret, pişmemiş veya az pişmiş kuş ve ürünlerinin (yumurta ya da et) tüketilmesi yoluyla da hastalığın insanlara bulaşma olaslığı var.

Kuş gribi nedir ve nasıl bulaşır?

Kuş Gribi, influenza ailesine ait bir virüs. Virüs, kuşlar, domuzlar, atlar, denizayısı ve balinalarda hastalığa neden oluyor. H5N1, H7N9, H5N2 gibi farklı tiplerde kuş gribi alt tipleri görülebiliyor. Çoğu kuş gribi virüsleri insanlarda hastalığa neden olmuyor ancak, bazı alt tipler insanlara bulaşıp, hastalık yapabiliyor. İnsanlarda görülen enfeksiyon, hafif göz enfeksiyonu ve grip benzeri hastalıklara neden olabildiği gibi, hastalık tablosu zatürre ve ölüme kadar ilerleyebiliyor. Kuş gribi virüsleri, vahşi su kuşları arasında doğal olarak bulunuyor ve evcil kümes hayvanlarına ve diğer kuş ve hayvan türlerine bulaşabiliyor.(Kaynak Sağlık Bakanlığı, Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü)

Kuş gribi bir salgına neden olur mu?

Kuş gribi salgına neden olan bir virüs türüdür bulaşma özelliği nedeniyle algınlara neden olabilir. Salgınlar en çok kümes hayvanlarını etkiler. İnsandan insana bulaşma oranı düşük olmasına karşın, salgın potansiyeli nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve benzer hastalık izleme kuruluşları kuş gribi vakalarını yakından takip eder.  

Kuş gribi hayvanlardan insanlara geçer mi, virüsün bulaşma riski yüksek mi?

Kuş gribi virüsü hastalığı taşıyan hayvanlardan insanlara bulaşabilir. İnsanlar virüsle enfekte olduğunda grip benzeribelirtiler yaşar ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde virüs ölümcül komplikasyonlara yol açabilir. Enfeksiyona neden oln virülerle ilgili otorite kuruluşlardan biri olan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği'nin(KLİMİK) 18 Kasım'da yayınladığı haberde Kanada'daki kuş gribi vakasıyla ilgili şu endişe dile getirildi; "Kanada'daki Verileri inceleyen bilim insanlarının aktardığına göre, British Columbia’da bir genci infekte eden H5N1 kuş gribi virusunun genetik dizi analizi virusun insanları infekte etmesini kolaylaştıracak mutasyonel değişikliklere uğradığını gösteriyor."

Kuş gribine karşı alınması gereken önlemler nelerdir?

Kuş gribi virüsüne karşı etkin bir aşı yok. Virüsün sık ve hızlı mutasyon geçirme yeteneği, aşı hazırlanmasının önündeki en büyük engel. Hastalığa yakanalmamak için şu önlemler alınabilir; 'Canlı kuş ve kanatlı hayvan pazarlarından ve çiftliklerinden uzak durun, hasta ve ölü hayvanlara dokunmayın, iyi piştiğinden ve temiz olduğundan emin olmadığınız kuş ve ürünlerini yemeyin. Hijyen kurallarına dikkat edin. Ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayın. Elinizin temiz olduğundan emin değilseniz gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunmayın. Ateş ve öksürük gibi solunum semptomları olan hasta insanlardan uzak durun. Kalabalık ortamlarda sağlık önlemlerine (maske kullanımı vb.) riayet edin. Özellikle riskli grubuna her yıl mevsimsel grip aşısı  yaptırmaları önerilir. Grip aşısı, kuş gribi virüsleri ile enfeksiyonu önlemez, ancak insan ve kuş gribi virüsleri ile koenfeksiyon riskini azaltabilir.(Kaynak Sağlık Bakanlığı, Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü)

Tavuk ve yumurtada kuş gribine riski nasıl önlenir?

Virüs 75 derece üzeri ısıda etkisini yitirdiği için, tavuk ve yumurtanın iyice pişirilerek tüketilmesi öneriliyor. Salgın dönemlerinde kanatlı hayvan etlerini iç ısıları 75 dereceyi aşacak kadar (suyu iyice çekilinceye ya da pembe-kırmızı kısım kalmayana kadar) pişirip tüketmek gerekiyor. Yine kanatlı hayvanların yumurtalarının da en az 5-6 dakika kaynatılarak tüketilmesi salık veriliyor. Çiğ tavuk veya yumurta ile temas sonrası da en az 20 saniye eller bol su ve sabunla iyice yıkanmalı.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *