Tarım Kredi Kooperatifleri'ne ait marketlerde en ucuza satılan pirinç, Çin'den ithal edilen kısa taneli Groski pirinci. Türkiye'de üretilen kısa taneli Osmancık pirincinin yarı fiyatından daha da ucuza satılan priincin ürün yılı ise 2022. Yaklaşık 1 yıl önce paketlenerek satışa sunulan pirincin tavsiye edilen tüketim tarihi de, 2025 yılının Aralık ayı. Hasat ediliş tarihinden neredeyse 3 yıl sonra tükteciye ulaştırılan pirinç, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin paketiyle satışa sunulmuş.
Groski pirinç nedir?
Groski pirinç, anavatanı Çin olan kısa taneli olan bir pirinç çeşidi. İthal edilen bu pirinçler Türkiye'de parlatma işleminden geçirilerek satışa sunuluyor. Kısa taneli Osmancık pirinci ise Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün iki ithal pirinç çeşidini melezlemesiyle elde edilen yerel bir çeşit. 1997 yılında üretilen bu Osmancık-97 adlı çeşidin ismi de deneme ekimlerinin yapıldığı Çorum’un Osmancık ilçesinden geliyor. Zamanla Türkiye'deki çeltik ekimlerinin büyük bir bölümü Osmancık çeşidi pirinçle yapılmaya başlandı.
Pirinç ne kadar sürede bozulur?
İthal pirinçler genellikle yerli pirinçlere göre, daha eski tarihlerde hasat edilmiş oluyor. Pirinç, depolama şartlarına dikkat edildiğinde raf ömrü oldukça uzun bir tahıl ürünü. ABD Tarım Bakanlığı'na göre, pişmemiş kuru beyaz pirincin raf ömrü; 2 yıl. Kahverengi pirinin raf ömrü ise 6 ay. Soğutma ve dondurma her iki pirinç çeşidinin de raf ömrünü önemli ölçüde uazatabiliyor. Bazı kaynaklarda paylaşılan bilgilere göre, pirinç kalitesi yaklaşık 6 aylık depolamadan sonra azalıyor ve lezzet kaybı yaşanıyor.
Pirincin bozulduğu nasıl anlaşılır?
Kuru pirincin bozulup bozulmadığını belirlemek için paket, küf oluşumuna yol açabilecek delikler, böcekler, nem veya su gibi bozulma belirtileri açısından kontrol edilmeli. Pirincin renginde solma ve kokusunda ekşilik varsa tüketilmemsi tavsiye ediliyor. Eğer küflenme belirtisi yoksa, son kullanma tarihi geçmiş beyaz pirinç tüketmenin de herhangi bir sağlık sorununa neden olmayacağı belirtiliyor.