Gıda Bülteni Gündem Türk kahvesi artık Antalya'da yetiştirilecek

Türk kahvesi artık Antalya'da yetiştirilecek

Kahve, Türkiye'de üretilmiyor ama kavrulma ve pişirilme şekli nedeniyle Türk kahvesi tüm dünyada meşhur. Yakın zamanda Türk kahvesinin çekirdekleri de artık Türkiye'de üretilmeye başlanacak. Antalya'daki Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün (BATEM) deneme ekimlerinden olumlu sonuçlar alındığı belirtilirken, özellikle muz üretilen Alanya ve Gazipaşa bölgesinin kahve üretimine oldukça elverişli olduğu ortaya çıktı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Antalya'daki Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) 4 yıl önce Taylan'dan getirilen kahve tohumlarıyla başladığı  Akdeniz bölgesinde açıkta ve örtü altında kahve yetiştirme olanakları projesinde naşarılı sonuçlar elde etmeye başladı. Tohumdan fidana dönüştürlen kahve bitkileri, meyve vermesi için seraya ekilerek adaptasyon sürecine alındı. Yetkililer, Akdenz bölgesine adaptasyon süreci başarıyla gerçekleşen fidanların kahve üretmek isteyenlerle paylaşılacağını açıklarken, projenin hedefi Akdeniz bölgesinde kahve yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak.  

Kahve Türkiye'de yetişiyor mu?

Türkiye'de hobi amaçlı kahve yetiştiren çiftçiler var ancak ticari üretim henüz söz konusu değil. Türkiye'de kahve üretimi muzla birlikte gündeme geldi ve 40 yıl önce açık alanda denendi. Ancak deneme başarısız oldu. BATEM mühendisleri ise, Taylan'dan getirilen kahve fidanlarıyla yeniden deneme üretimine başladı. 2020 yılında başlatılan projede ekilen fidanlar 2 yaşına ulaştı. Önümüzdeki yıl meyve uygulamalarının başlaması ve fidanlar 5 yaşına geldiğinde 5 kiloluk meyveden 1 kilo kahve alınması öngörülüyor. Türkiye'de yetiştirilen kahve türü Arabicca.

Kahve Türkiye'de nerede yetişir?

Kahve subtropikal iklim bitkisi. Muz, pitaya,litchi gibi tropikal bitki türlerinin yetiştirildiği iklim şartları altında kahve de yetiştirilebiliyor. Özellikle küresel iklim değişikliğinin de etkisiyle tropikal iklim özellikleri yaşanan alanları Türkiye'de gelişmesi, kahve ekilebilecek alanların da artması anlamına geliyor.  Akdeniz bölgesi kahve yetiştiriciliği açısından iklim şartları baz alındığında en uygun bölge olarak öne çıkarken, tropikal meyvelerin daha sık yetiştirildiği Anamur, Alanya ve Gazipaşa bölgelerinde kahve yetiştiriciliği yapılabilmesi daha muhtemel.

Kahve Türkiye'de yetişir mi?

Türkiye, sahip olduğu ekolojik koşullar nedeniyle birçok ılıman ve subtropik meyve türlerinin yetiştiriciliği açısından büyük öneme sahip. Türkiye'de tropik meyvelerden ekonomik anlamda yetiştiriciliği yapılan en önemli türler muz ve avokado olup, son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de küresel ısınmadan kaynaklanan iklimsel değişikliklerden dolayı, yeni tropik türlerin (pitaya, longan, litchii. vb.) yetiştiriciliği de başladı. Kahve de çok senelik, her zaman yeşil, yaprağını dökmeyen bir tropik iklim bitkisi. Suptropik fakat sıcak olan mikrokllimalarda, özellikle kuzeyi soğuk rüzgârlara kapalı don olmayan yerlerde aynı muz gibi yetiştirilebilmekte. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *