Türkiye'nin Avrupa ülkelerine ihraç ettiği tarım ürünlerinde limit üzeri pestisit ya da aflatoksin kalıntısı saptanması haline AB ülkeleri bu ürünlerin sınırdan geçişine izin vermiyor. Sınırda yapılan analizlerde AB ülkelerinin halk sağlığı için belirlediği limitleri aşan oranda zehirli kimyasallar barındıran bu ürünler, tekrar menşe ülke yani Türkiye'ye iade ediliyor.
'İthal ürün kabul ediyoruz'
Pestisit kalıntısı nedeniyle Türkiye'ye geri gönderilen gıda ürünlerinin akıbeti ise kamuoyu tarafından merakla takip ediliyor. Konuyla ilgili zaman zaman açıklamalar yapan ve imha edilen bazı ürünlerin görüntülerini paylaşan Tarım ve Orman Bakanlığı son olarak, ihraç tarım ürünlerinin sınır kontrol aşamalarını bir videoyla kamuoyuna gösterdi. Antalya'daki sınır kontrol işlemini gerçekleştiren inspektör Çetin Sarı, yurtdışına gönderilen domateslerin kontrol ve analiz aşamalarını videoda uygulamalı olarak anlatırken, iade edilen ürünlerin geri dönmesi halinde prosedürün şöyle işlediğini belirtiyor: “Yurtdışına gönderilen ürünler geri döndüğü zaman tamamen ithalat mantığına bürünüyoruz. Bu ithalat mantığında da ülkemiz şartlarına bitki karantinası yönetmeliği şartlarına göre ülkemizin kabul edebileceği bazı değerler vardır. Bu değerler üzerinden tek tek kontrolleri yapıyoruz. Bununla ilgili geri dönen ürünlerden numune alma, muayene ve kontrol esaslarını uyguluyoruz.
Yerel limitlere bakılıyor
Sarı, ürünlerin Türkiye'nin kabul ettiği limitlere göre değerlendirdiklerini belirtirken, ihracat örgütleri de iade edilen ürünlerin ayıklanıp tekrar teste tabii tutulduğunu ve sonuçlar Türkiye'nin limitlerine uygunsa bu ürünlerin iç pazarda satıldığını kaydetmişti. Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “İlaç kalıntısı çıktığı için ihraç edilemeyen tarım ürünleri iç piyasaya sürülüyor” iddiasına ilşkin, “Bu işin şakası yok, benim de çocuklarım var. Limitlerin üzerinde ilaç kalıntısı çıkarsa o tarım ürünü kesinlikle imha ediliyor” açıklamasını yapmıştı.