Impact Hub İstanbul'un gıda ve tarım girişimcilik platformu Foodback yürütücülüğünde, Türkiye'de tarım ve gıda sektöründe kapsayıcılık ile çeşitliliği teşvik etmek, kadın liderli erken aşama girişimleri çoğaltmak ve girişimcilere iş fikirlerini geliştirmeye yönlendirecek gerekli bilgi, güven ve desteği sağlamak amacıyla hayata geçirilen EWA (Empowering Women in Agrifood) - Gıda ve Tarımda Değişim Yaratan Kadın Girişimci Programı tamamlandı.
EIT food girişimleri
Bu sene beşincisi düzenlenen programa beş yılda binin üzerinde başvuru yapıldı. Başvuruları EIT Food kriterleri etrafında değerlendiren EWA ekibi, programa katılma hakkı kazanan 10 girişimi belirledi. Dokuz girişimin finale kaldığı programda 10 bin avro değerindeki birincilik ödülünü Yugen girişimi kurucusu İpek Tüysüzoğlu, 5 bin avro değerindeki ikincilik ödülü ise Bio4Life girişimi kurucusu Saadet Alpdağtaş aldı.
Nar kabuğundan deri üretti
Programın kazanan girişimi Yugen; nar kabuğu atıklarını ileri dönüştürerek tekstil alanında en yüksek çevresel etkiye sahip olan gerçek ve suni deriye alternatif, bitki bazlı deri üretiyor. Suni derinin üretimiyle doğaya en fazla zarar veren hayvansal ürünlerden biri olduğuna dikkat çeken Yugen girişimi kurucusu İpek Tüysüzoğlu, "Önemli bir gıda atığı olan nar kabuklarını biyoteknolojik işlemden geçirerek suni deriye alternatif biyo malzeme geliştiriyoruz. Mevcut deri üretimi çevreye çok icddi zarar veriyor. Ürettiğimiz metaryelle atık nar kabuklarını döngüye tekrar dahil ediyoruz" dedi.
900 bin TL ödül de kazanmıştı
Nar kabuğundan biyo malzeme projesi, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nden de ödül aldı. Toplamda 392 başvuru arasından birinci olan proje, 900 bin TL'lik büyük ödülün sahibi olmuştu. Nar kabuğundan üretilen deriler, otomotiv sektöründe de kullanılacak.
İş fikrine destek veren kuruluşlar
İkincilik ödülün sahibi Bio4life; biyoteknolojik prosesleri amaca uygun dizayn ederek tarımsal/endüstriyel atıkların değerlendirilmesini ve moda sektörü için biyomateryal geliştirilmesini sağlıyor. EWA Programının beşinci yılında; programa toplamda 1000'den fazla başvuru yapıldığı açıklanırken, 50 mezun girişimcinin programı tamamlayarak, iş fikirlerini büyütme şansı yakaladığı açıklandı. EWA girişimcilerine toplamda 4,5 milyon TL finansal destek sağlanırken, mezun olan 40 girişimciden 7'sı yatırım aldı.
“Kadın girişimciler görünür olmalı”
EWA Programı'nın beşinci yılının önemine vurgu yapan Impact Hub İstanbul ve Foodback Kurucu Ortağı Ayşe Sabuncu, “Beş yıl önce başladığımız bu yolculukta, kadın girişimcilerin gıda ve tarım sektöründe daha görünür ve etkili hale gelmelerine destek olmak için yola çıktık. Programımızın beşinci yılında, yalnızca girişimcilerimizin başarılarını değil, aynı zamanda EWA ekosisteminin sektörde yarattığı uzun vadeli etkiyi kutluyoruz. Bu yıl, geride bıraktığımız beş yılın tecrübelerini geleceğe taşıyacağımız bir dönüm noktası” dedi.