Gıda Bülteni Gündem Aromalı gıdaya çizim şartı

Aromalı gıdaya çizim şartı

Aromalı içeceklerin kutuları, son derece iştah acıcı çilek, elma, limon, şeftali gibi meyvelerle süsleniyordu. Üstündeki yazıları okumazsanız bunun doğal meyve suyu olduğunu sanıyordunuz. Tarım ve Orman Bakanlığı buna ‘dur’ dedi. Artık meyve aromalı içecek satanlar paketlerinde sadece o meyvenin çizimini kullanılacak ve net şekilde aromalı olduğu yazılacak. Eğer meyve oranı aromadan yüksekse fotoğraf kullanılabilecek.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu'nda yapılan değişiklikler yayınlandı. Buna göre aromalı gıdalarda kullanılan aromanın kaynağı meyve sebze ve baharat görsellerinin gıda ambalajında kullanılmasına yöneilik bazı kısıtlamalara gidildi. Yapılan değişikliğe göre, üretiminde gıda bileşeni yerine tamamen aroma verici kullanılan bir gıdanın, etiketinde o gıda bileşeninin gerçek görseli kullanılamayacak. Etikette yalnızca ilgili gıda bileşeninin çizimi kullanılabilecek ve bu durumda gıdanın “aromalı” olduğu çizimin bulunduğu her görüş alanında yazılacak.

Çilek ve şeftaliye özel görsel yasak yasak

Düzenlemeye göre çilek ve şeftalide aroma kullanıldığında etikette çilek ve şeftali görseline yer verilemeyecek. İlgili madde şöyle; "İçeriğinde çilek veya şeftali meyvesi içeren ve bunun yanında meyveden daha fazla çilek veya şeftali aroma vericisi kullanılan bir gıdada, çilek veya şeftali baskın tadını veren meyvenin kendisi değil de aroma verici olacağından, diğer tüm bileşenlerden daha fazla öne çıkartılacak şekilde çilek veya şeftali görseline yer verilmesi, ortalama tüketici nezdinde ürün içeriğinde çok fazla miktarda meyve olduğu algısı oluşturacağından ve tüketicinin satın alma tercihini doğrudan etkileyeceğinden kullanımı uygun değildir."

Nane, vanilya, tarçın ve kahveye özel izin

Aromalı gıdanın etiketinde, aroma kaynağı bileşenin gerçek görselinin kullanılmaması şartı, düzenlemede nane, vanilya, tarçın ve kahve için esnetildi. Gerekçe ise şöyle ifade edildi; "Nane/kahve/tarçın/vanilya gibi bileşenler içeren bir gıdada, bu bileşenler baskın bir tada sahip olduğu için bunlardan daha fazla miktarda bu gıdaların aroma vericisi kullanılsa dahi, etikette bu gıdaların gerçek görseline yer verilmesinde sakınca olmayacaktır. Zira ortalama tüketici nezdinde ürün içeriğinde fazla miktarda nane/kahve/tarçın/vanilya olmayacağı anlaşılacaktır."

Etiketlemede gerçekleştirilen son düzenlemeler şöyle;

- Sadece aroma kullanılan bir gıdada sadece aroması verilmek istenen gıdaya atıf yapılarak
gıdanın kendisi kullanılmış algısı oluşturulamaz.
- Peynirin kendisi kullanılmadan sadece peynir aroması kullanılan bir kekte, “peynirli”
ifadesi kullanılamaz, bu durumda “peynir aromalı” ifadesi kullanılmalıdır.
- Sütlü buz ve bitkisel yağlı sütlü buz hariç olmak üzere yenilebilir buz karışımlı gıdaların
etiketlerinde inek, koyun vb. görsellere yer verilmez.
- Yenilebilir buzlu ürünlerin etiketlerinde yer alan ifadeler, ürünün dondurma olduğu algısı
oluşturamaz.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *