PLOS Medicine’de yayınlanan 7 yıllık çalışma, yaygın olarak tüketilen işlenmiş gıdalardaki katkı maddesi karışımlarının diyabet riskini tetiklediğini ortaya koydu.
GIDA KATKI MADDELERİNİN ZARARLARI
Çalışmanın en önemli yönü, katkı maddelerini tek tek değil, hazır gıdalarda kullanıldıkları gibi kombinasyon halinde değerlendirmesi.
Çalışma, 108 bin 643 Fransız yetişkinin günlük diyetlerinin takip edilmesiyle gerçekleştirildi ve günlük diyette sıklıkla tüketilen beş gıda katkı maddesi karışımının diyabetle ilikisi analiz edildi.
Araştırma, yaygın olarak tüketilen iki gıda katkı maddesi karışımına maruz kalma ile daha yüksek tip 2 diyabet sıklığı arasında pozitif ilişkiler olduğunu ortaya koydu.
Emülgatörler diyabete neden olabilir!
Diyabete neden olma riski taşıdığı saptanan birinci gıda katkı maddesi grubunun, emülgatörler, koruyucu maddeler ve bir gıda boyasından oluştuğu belirtilirken, şeker hastalığı açısından risk taşıyan ikinci katkı maddesi karışımının ise asitleştiriciler, asit düzenleyiciler, boyalar, yapay tatlandırıcılar ve emülgatörler olduğu belirlendi.
YAPAY TATLANDIRICI TİP 2 DİYABET İLİŞKİSİ
Çalışmada, özellikle gıda katkı maddeleri olan; emülgatörler ve yapay tatlandırıcıların yer aldığı karışımlarda diyabet riskinin yüksek çıktığına da vurgu yapıldı. Yapay olarak tatlandırılmış içecekler ve şekerli içecekler, daha yüksek tip 2 diyabet insidansı ile ilişkilendirildi.
Aspartamın zararları
Araştırmada, yapay tatlandırıcılar aspartamın günde 100 miligram artışta diyabet riskini artırma oranı 1,26 olarak saptanırken, bir diğer yapay tatlandırıcı, asesülfam-K'nın da günde 100 mg'lık artış için tehlike oranı 1,62 olarak belirlendi.