Gıda Bülteni Beslenme Sağlıklı beslenme takıntısı mental hastalık boyutuna varabilir mi?

Sağlıklı beslenme takıntısı mental hastalık boyutuna varabilir mi?

Son yıllarda sağlıklı beslenme konusundaki farkındalığın arttığı belirtilirken, uzmanlar, bazı kişilerin bu konuyu takıntı haline getirebildiğini ifade ediyor. Ortoreksiya Nervoza olarak adlandırılan bu bozukluk, kişilerin günün büyük bir bölümünü en doğal ve saf yiyecekleri araştırarak ve hazırlayarak geçirmelerine neden oluyor. Uzman Klinik Psikolog Emine Akın Aytop'a göre, bu durum kişilerin sıkı ve kısıtlayıcı diyetler uygulamasına yol açıyor ve dışarıda yemek yeme konusunda endişe duymalarına sebep oluyor. Aytop, bu durumun sosyal izolasyona neden olabileceğini ve özellikle mükemmeliyetçi ve obsesyonel düşünce yapılarına sahip bireylerde sıkça görüldüğünü belirtti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Ortoreksiya Nervoza, kişinin sağlıklı ve temiz yiyecekler tüketmeye aşırı odaklandığı ve zamanla bu tutumun beslenme sürecinde ciddi kısıtlamalara yol açtığı bir yemek bozukluğu olarak karşımıza çıkar. 

Son yıllarda sağlıklı beslenmeye yönelik farkındalığın arttığını vurgulayan  Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Emine Akın Aytop, sosyal medyanın ve çevrenin bu konuda etkili olduğunu belirtti. Ancak sağlıklı beslenme çabalarının takıntıya dönüşmesinin tehlikelerine de dikkat çekti. 

Ortoreksiya Nervoza Belirtileri nelerdir?

Ortoreksiya Nervoza'nın belirgin semptomlarından bahseden Aytop, kişilerin katı diyetler uyguladığını, dışarıda yemek yeme konusunda yoğun kaygı yaşadıklarını ve sosyal ilişkilerinde zorluklar yaşayabileceklerini ifade etti.

nasıl tedavi edilir? 

Ortoreksiya Nervoza'nın tedavisine multidisipliner bir yaklaşımla yaklaşılması gerektiğini belirten Aytop, beslenme uzmanlarından destek almanın, psikoterapi ve psikiyatri desteğinin yanı sıra aile ve sosyal destek almanın önemine değindi. 

Uzman Klinik Psikolog Emine Akın Aytop, Ortoreksiya Nervoza'nın genellikle mükemmeliyetçi bireylerde ve obsesyonel düşüncelere sahip kişilerde daha sık görüldüğünü belirtti. Ayrıca belirli vücut formunu korumak zorunda olan dansçılar, sporcular veya modeller arasında da sıkça rastlanabileceğini söyledi.

Aytop, sosyal medyanın sağlıklı beslenmeye dair yaygın içerikleriyle bu takıntının oluşumunda etkili olabileceğini ancak psikolojik ve biyolojik yatkınlıkların, sosyal faktörlerin ve diğer mekanizmaların da bu durumu tetikleyebileceğini vurguladı.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *