Artvin'in dağlarında dünyanın en pahalı balı üretiliyor. Türk girişimci Peri Karabulut'un New York'ta kurduğu Elvish Honey şirketinin Kaçkar Dağları'nın yüksek rakımında ürettiği bal, 150 mililitrelik şişelerde 1500 dolar fiyatla satılıyor.
Dünyanın en ünlü lüks mağazası Harrods'ta satışa çıkan Elvish markalı baldan yılda yalnızca 20 kilo üretildiği belirtiliyor.
Elvish balının özelliği nedir?
The Times'ın ‘Dünyanın en pahalı balı’ diye duyurduğu Elvish bal, Arhavi'de dağlardaki kütük kovanlarda üretiliyor.
Balın satışa sunulduğu internet sitesinde analiz bilgileri de yer alıyor. Muğlu Sıtkı Koçman Üniversitesi Gıda Analizleri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin raporuna göre, Elvish balın 100 gramının toplam fenolik madde miktarı 54,63 miligram.
Rapora göre, 100 gram Elvish balının toplam antioksidan aktivite kapasitesi de miligram.
Elvish balı nerede satılıyor?
Artvin’in Arhavi ilçesinde toplanan “Peri balı” (Elvish Balı) 150 mililitrelik şişesinde 1,500 ABD dolarından (yaklaşık 57 bin TL) satışa sunuluyor.
Balın tanıtıldığı ve satışının yapıldığı internet sitesinde paylaşılan bilgilere göre, bu sene toplam 20 kilo bal toplanırken, “Peri balı” 100 şişelik stokla sınırlı sayıda satışa sunuldu ve şu ana kadar 69 şişesi satıldı.
Elvish balı nedir?
Balın kaynağı ve neden bu kadar değerli olduğuna dair interte sitesinde paylaşılan bilgilere göre, Kafkas bal arısı olarak da bilinen “Apis Mellifera Caucasia” arısı, nesli tehlike altında olan antik bir arı türü ve bölgeye özgü bir tür.
Bala ulaşmak da bir o kadar zor.
Buna göre, balın kaynağına ulaşmak için yaklaşık 8 saat boyunca dağlık, sık bir orman örtüsünün olduğu bir alanda yürümek gerekiyor.
Balı toplayan ekip, ardından geceyi burada kamp yaparak geçiriyor.
Ertesi gün de aynı yolu izleyerek geri dönüyorlar.
Balın tarihinin Doğu Karadeniz kıyısında 13'üncü yüzyılın sonunda ortaya çıkan boylar birliğinin ilerleyen dönemde oluşturduğu Kolhis Krallığı'na dayandığı düşünülüyor.
Antik Laz aşiretleri, bu balı hastalıkları iyileştirmek, bağışıklığı güçlendirmek, yaşlılıkla mücadele etmek ve afrodizyak etkisinden yararlanmak için kullanıyordu.
Söz konusu bal, aynı zamanda mağara balı olarak da biliniyor.
Ancak, “Peri Balı”nın 1000 metre derinliğindeki bir mağaradan çıkarıldığına dair herhangi bir kanıt bulunmuyor.
Günümüzde Kafkasya bölgesinde de mağaradan bal hasadı yapılmıyor. “Peri Balı” ise yaklaşık 1800 metre rakımdan hasat ediliyor.
Balın aç karnına bir çay kaşığı tüketilmesi tavsiye ediliyor.