Gıda Bülteni Gündem Ton balığında cıva tehlikesine çözüm! Bilim insanlarından ezber bozan keşif

Ton balığında cıva tehlikesine çözüm! Bilim insanlarından ezber bozan keşif

Yüksek cıva seviyesi nedeniyle sıkça tartışılan ton balığı tüketimiyle ilgili umut verici bir gelişme yaşandı. Bilim insanları, cıva oranını önemli ölçüde düşüren basit ve uygulanabilir bir yöntem keşfetti. Araştırmacılar, balıklardaki cıva seviyelerini paketleme biçiminde bir değişiklik yaparak yüzde 35'e kadar nasıl düşüreceklerini buldu. Bu buluş, deniz ürünleri sevenler için güvenli tüketimin önünü açabilir.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Balık, omega-3 yağ asitleri ve diğer birçok faydalı besin içeren yüksek kaliteli bir protein kaynağı. Ancak, toksik cıva birikimi balık tüketimini de endişe yaratıyor. Ton balığı ise bu duruma özellikle daha çok duyarlı. İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesi ve Chalmers Teknoloji Üniversitesi'nden araştırmacılar, su bazlı amino asit sistein çözeltisine batırılmış konserve ton balığını paketlemek için yeni bir yaklaşım geliştirdi. Konserve ton balığında biriken cıvanın yüzde 35'ine kadarını ortadan kaldırdığı ve insanların gıda yoluyla cıvaya maruz kalmasını önemli ölçüde azalttığı gösterdi. 

Çoğu durumda, balık yemenin sağlık açısından faydaları, potansiyel sağlık risklerinden daha ağır bastığı görülse de; balıktaki cıva seviyelerinin, gıdanın paketlenme şekli yoluyla azaltılmasının bir yolunun bulunması, bu riskleri daha da azaltacak gibi görünüyor.

Çıkarılan cıvanın bakımı için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var

Cıvanın bir kısmının dışarı çekilmesine ve bunun yerine çözeltiye bağlanıp atılmasına izin vereceğine inandıklarını söyleyen Chalmers Teknoloji Üniversitesi'nden kimyager Przemysław Strachowski. “Çıkarılan cıvanın bakımı için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.
“Sonuçlarımızın uygulanması balık tüketiminde güvenlik marjını artırabilir.” 

Przemysław Strachowski ve Mehdi Abdollahi laboratuvarda örneklerle çalışıyor

Çalışmada sisteinle muamele edilen balık örneklerinin görünümünde veya kokusunda fark edilir bir değişiklik olmadığını ve cıva gideriminin ise iki haftaya kadar devam ettiğini anlatan Strachowski şöyle devam etti: “Çözeltinin işe yaraması için ekstra katkı maddesine gerek kalmadı. İlk işaretler ümit verici ve ekip, özetlenen yöntemlerin gelecekte iyileştirilebileceğini düşünüyor.”  

Chalmers Teknoloji Üniversitesi'nden gıda bilimci Doç. Dr. Mehdi Abdollahi, "Çalışmamız, ton balığındaki cıva kirliliğini gidermek için sadece tüketimi sınırlamanın ötesinde alternatif yaklaşımların da olduğunu gösteriyor. Amacımız gıda güvenliğini artırmak ve insan sağlığının iyileştirilmesine katkıda bulunmak, ayrıca şu anda belirli kısıtlamalara tabi olan gıdaların daha iyi değerlendirilmesini sağlamak” dedi.
 

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *