Gıda Bülteni Gıda Biberiyenin gücü: Doğadan gelen umut Alzheimer’a meydan okuyor

Biberiyenin gücü: Doğadan gelen umut Alzheimer’a meydan okuyor

Bilim insanları, biberiyede bulunan karnosik asidin stabil formunun Alzheimer tedavisinde çığır açabilecek etkiler gösterdiğini ortaya koydu. Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda, hafıza kaybı azaldı, beyin iltihabı geriledi. Doğal bir bileşik, geleceğin ilacı olabilir.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Son araştırmalar, biberiye ve adaçayı bitkilerinde bulunan karnosik asit adlı bileşiğin, Alzheimer hastalığının tedavisinde umut verici sonuçlar sunduğunu ortaya koyuyor. 
Scripps Araştırma Enstitüsü’nden bilim insanları, bu bileşiğin daha stabil bir formu olan diAcCA’yı sentezleyerek, fare modellerinde olumlu etkiler gözlemledi.  

Beyin iltihabında azalma görüldü

Alzheimer, beyin iltihabı ve sinaps kaybı gibi faktörlerle bilişsel gerilemeye neden olan bir hastalık. Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda, diAcCA tedavisi sonrasında hafızada iyileşme, sinaps yoğunluğunda artış ve beyin iltihabında azalma gibi olumlu sonuçlar elde edildi. Ayrıca, Alzheimer ile ilişkili toksik proteinlerin temizlenmesinde de etkili olduğu gözlemlendi.  

Alzheimer benzeri bir fare beynini (sol) ve diAcCA ile tedavi edilen bir fare beynini (sağ) gösteren mikroskopi görüntüleri; daha yoğun yeşil renkler daha fazla nöronal sinapsı gösteriyor

Araştırmacılar, diAcCA’nın bağırsakta karnosik aside dönüşerek beyne ulaştığını ve burada terapötik etkiler gösterdiğini belirtiyor. Bu buluş, Alzheimer tedavisinde yeni ve doğal bir yaklaşımın kapılarını aralayabilir. Ancak, bu sonuçların insanlarda da benzer şekilde görülüp görülmeyeceğini anlamak için klinik çalışmalara ihtiyaç duyuluyor. 

Tip-2 diyabet ve Parkinson’a da umut olabilecek

Scripps Araştırma Enstitüsü'nden nörobilimci Stuart Lipton, "Birçok farklı hafıza testi yaptıklarını ve hepsinin de ilaçla geliştiğini belirterek, “Bu çalışma sadece düşüşü yavaşlatmadı, aynı zamanda neredeyse normale döndü. Karşılaştığımız temel zorluklardan biri, karnosik asidi beyinde etki gösterecek kadar uzun süre kalacak stabil bir forma sokmaktı. Kapsamlı testlerden sonra, uygun bir di-asetile edilmiş form (diAcCA) bulduk. Bağırsak, diAcCA'yı kan dolaşımına girmeden önce karnosik aside dönüştürür ve burada saf karnosik asitten yaklaşık yüzde 20 daha iyi emilim sağlar. Dönüştürüldükten sonra karnosik asit bir saat içinde beyinde terapötik seviyelere ulaştık” şeklinde konuştu.

Lipton ve meslektaşları, karnosik asidin daha önceki çalışmalarda da kaydedilen iltihap önleyici özelliklerini göz önünde bulundurarak, aynı tedavinin tip 2 diyabetten Parkinson'a kadar iltihapla ilişkili diğer rahatsızlıklarda da kullanılabileceğini düşünüyor.

 

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *