Sofralarımızın baş tacı pirinç pilavı, neredeyse her yemeğin yanına eşlik eden vazgeçilmez bir tat. Ancak yapılan araştırmalar, bu masum görünen yemeğin düşündüğümüz kadar masum olmadığını gösteriyor. Özellikle pirinçteki arsenik miktarının diğer birçok gıdaya göre 10 ila 20 kat daha fazla olduğu biliniyor.
IARC, arseniği grup 1 kanserojen olarak sınıflandırıyor
Arsenik, doğada yaygın olarak bulunan ve bazı gıdalarla vücuda alınabilen bir element. Ancak bu elementin inorganik formu, sağlık açısından ciddi riskler barındırıyor. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından arsenik, Grup 1 kanserojen olarak sınıflandırılıyor. Yani insanlar için kesin olarak kanser yapıcı olduğuna dair yeterli bilimsel kanıt mevcut.
Bu durum, soframızın yıldızı olan pilavın tüketimi konusunda endişe yaratıyor. Özellikle çocuklar ve hamile kadınlar için arsenik alımı, gelişimsel bozukluklar ve uzun vadeli sağlık sorunları açısından daha büyük bir tehdit oluşturuyor.
Pirinçteki arsenikten tamamen kurtulmak mümkün mü?
Sheffield Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre pirincin belirli bir şekilde pişirilmesiyle, kahverengi pirinçte doğal olarak bulunan arseniğin yüzde 50'sinden fazlası, beyaz pirinçte ise yüzde 74'ü yok oluyor. Araştırmacılara göre pirinci belirli bir şekilde pişirmenin, yalnızca durulamaya kıyasla doğal olarak oluşan arseniğin yarısından fazlasını ortadan kaldırdığını gösteriyor. Çalışma, önerilen 'ev dostu' işlem sırasında hem kahverengi hem de beyaz pirinçte mikro besin kaybı olmadığını da gösteriyor.
Pirinci 5 dakika haşlayın!
Araştırma kapsamında arsenik içeriğini azaltmak için pirinç pişirmenin farklı yolları denendi ve Sürdürülebilir Gıda Enstitüsü'ndeki ekip, evlerde kullanıma uygun bir pirinç pişirme yöntemi olan 'emilimli haşlama yöntemi' (PBA) kullanıldığında, pişmiş pirinçteki besin maddelerinin çoğunu korurken arseniğin çoğunun giderildiğini ortaya koydu.
PBA yöntemi, pirincin önceden kaynatılmış suda beş dakika haşlanması, ardından suyunun süzülüp tazelenmesi ve daha sonra tüm suyu çekmesi için daha düşük ateşte pişirilmesini içeriyor.
“Bu yöntemle arseniği önemli ölçüde azaltabiliyoruz”
Sheffield Üniversitesi Coğrafya Bölümü'nde Çevre Toprak Bilimcisi ve çalışmanın baş yazarı Dr. Manoj Menon şöyle dedi:
“Amacımız pişmiş pirinçteki besinleri maksimumda tutarken arseniği gidermek için yöntemi optimize etmekti. Yeni geliştirdiğimiz yöntem olan PBA, herkesin kullanabileceği kadar kolay ve ev dostu.
Satın aldığımız her paket pirinçteki arsenik miktarını bilmiyoruz; verilerimizin gösterdiği gibi kahverengi pirinç beyaz pirinçten besinsel olarak üstün olsa da beyaz pirinçten daha fazla arsenik içeriyor. Yeni yöntemimizle, temel besin maddelerinin kaybını azaltırken arsenik maruziyetini önemli ölçüde azaltabiliyoruz.”