Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS), Dünya Sağlık Haftası’nda gıda güvenliğini gündeme taşıdı.
TÜGİS Bilim Kurulu aracılığıyla yapılan açıklamada bakterinin, ciddi enfeksiyonlara ve gıda zehirlenmesine neden olabileceği belirtilerek hijyen kurallarının önleyici etkisi vurgulandı.
Tavuk yıkanmalı MI?
Salmonella enfeksiyonları, özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için tehlike oluşturuyor. İshale, ateşe ve karın ağrılarına yol açabilen bu bakteri, uygun olmayan gıda hazırlama koşullarında kolaylıkla yayılabiliyor. Çiğ yumurta, çiğ tavuk, hindi eti, kırmızı et, deniz ürünleri, çiğ sebze ve meyveler ile pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri sık görüldüğü gıdalar arasında yer alıyor.
TÜGİS Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, gıdalardaki salmonella tehdidine karşı şu uyarılarda bulundu “Etle temas eden yüzeylerde hazırlanan yemeklerde, muhafaza ve ısıtma kurallarına dikkat edilmemiş gıdalarda Salmonella bulaşma ihtimali bulunuyor.
yumurta yıkanmalı mı?
Salmonella tehlikesine karşı alınabilecek en temel önlemse hijyendir. Tavuk eti yıkanmamalı, yumurtaya elle temas edildiğinde eller bol soğuk su ile temizlenmelidir. Soğuk zincir ve sıcak muhafaza kurallarına uyarak tehlikeyi azaltmak mümkün olabilir.
YEMEK SİPARİŞİNE DİKKAT
Dışarıda yemek yeme alışkanlığının oldukça arttığı günümüzde restoranlarda yenilen, eve sipariş verilen ve uygun koşullarda üretilmeyen gıdalar da Salmonella riski taşıyabiliyor.”
Sindirimi kolay gıdalar tercih edilmeli
Bakteri bulaşması hâlinde yapılması gerekenleri da sıralayan Artık, “İlk ve en önemli adım, ishal nedeniyle kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konmasıdır. Yetişkin bireylerin bol su tüketmesi büyük önem taşıyor. Çocuklar içinse doktor kontrolünde rehidrasyon içecekleri tüketmelidir. Bu süreçte sindirimi kolay gıdalar tercih edilmelidir; özellikle muz, pilav, elma püresi ve tost gibi gıdalar iyi seçeneklerdir” ifadelerini kullandı.