Gıda Bülteni Gündem Ne kadar içmek ölüme götürüyor? Sahte alkolün panzehiri var mı? Kritik süre kaç saat?

Ne kadar içmek ölüme götürüyor? Sahte alkolün panzehiri var mı? Kritik süre kaç saat?

Yeni yılın yaklaşmasına kısa bir süre kala sahte içki üreticileri yine iş başında. Türkiye genelinde sahte içki kaynaklı ölüm vakaları 37’ye yükselirken uzmanlar, sahte içkiyi ayırt etmenin bir yolu olduğuna dikkat çekiyor. Toksikolog Prof. Dr. Ahmet Aydın, “Ölümlerin önüne geçmek mümkün. Sahte alkol bandrol sistemine dahil olamaz. Bunu da barkodunu okutarak anlayabiliriz" diyor. Peki, sahte alkol ne kadar içince zarar veriyor? Sahte alkolün panzehiri var mı? Kritik süre ne kadar? Yanıtı haberimizde...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Panzehir mevcut; ilk 6 saat çok önemli

Alkolün vücuda alındığı andan itibaren ilk 6 saatin çok kritik olduğunu vurgulayan Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, “Kişi ilk 6 saatte bulanık görmeye başlayacaktır. Alınan miktara ve doza göre de değişmektedir. Zehirlendikten sonra yapılacaklar çok önemli. Ülkemizde panzehirler mevcut. Acil servislere panzehri nasıl temin edecekleri hatırlatılmalı, bilgilerin güncellenmesi gerekli” uyarısında bulundu.

“15 mililitresi bile komaya sokuyor”

Erken müdahale edilirse göz hasarı ya da ölümcül sonuçların önüne geçilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Aydın, 1 çay bardağının dibindeki çok küçük miktar, aşağı yukarı 15 mililitrelik bir metil alkol bile komaya sokmaya, insanı öldürmeye yeterli” dedi.

BÜİS sahte alkolü ayırt etmeye yardımcı olacak

Vatandaşın sahte içkiyi koklayarak anlamasının mümkün olmadığını söyleyen   Prof. Dr. Aydın şöyle devam etti “Sahte içki ancak laboratuvarlarda anlaşılır. Bir alkolün içerisinde metil ve etil alkol var mı diye laboratuvarlarda çok rahat ayırt edebiliriz. Başka bir yöntemle anlama şansı yok. Alkollü içkileri satan kurumlarda orijinal ambalajlı olup olmadığının takibi için bandrol önemli ama taklitçiler boş durmayıp bandrolün ve şişelerin taklidini yapabiliyorlar. Ancak bunun da bir çaresi var; Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Bandrollü Ürün İzleme Sistemleri (BÜİS) sayesinde sahte olup olmadığını anlamak mümkün. Şişe kapağındaki barkoddan üretim yeri ve üretim zamanı görme şansı var. Ülkemizdeki alkollü içkilerin üretim yeri, dağıtımı ve pazarlanması gibi bir merkezi kontrol kayıt sistemi bulunduğu için sahte alkolün o sisteme dahil olma şansı yok.”

KUSMAK ÇARE DEĞİL

Zehirlenmelerde kusmanın kritik önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Aydın, “Alkol hemen mideden kana karışıyor. Mideden kana karışan bir zehrin kusmayla uzaklaşmasının bir anlamı yok. 5-10 dakika içinde kusma gerçekleşirse güzel, birçoğunu vücuttan atmış oluruz. Üzerinden yarım saat, 45 dakika, 1 saat geçtikten sonra kusmanın bir anlamı yok çünkü kana karışan karışmıştır ve bir şekilde vücudu zehirlemeye başlar” dedi.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *