Gıda Bülteni Gündem Bakanlık 'tost peyniri' olmadan yakaladı

Bakanlık 'tost peyniri' olmadan yakaladı

Sakarya'da bir süt işletmesinde yapılan denetimde son tüketim tarihi geçmiş yaklaşık 23 ton lor peyniri tespit edildi. Peynirler imha edildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürülüğü ekipler, Sakarya'da faaliyet gösteren bir süt işletmesini denetledi. 

"Gıda güvenlirliğinde sıfır tolerans" notu

Yapılan denetimde işletmenin deposunda 23 ton son kullanma tarihi geçmiş lor peyniri olduğu görüldü. Ekipler, depoda bekletilen peynirlere el koyarken, firmaya da idari para cezası kesildi. Bakanlık operasyonu, ‘Gıda güvenilirliğinde sıfır tolerans’ notuyla paylaşım yaptı.

Peynirler imha edildi

El konulan 23 ton lor peyniri, kontrol görevlisi ekiplerinin gözetiminde katı atık tesisinde imha edildi. Kamuoyuna yansıyan iddialara göre, son kullanım tarihi geçen ve satış noktalarından iade edilen peynirler, eritme peyniri karışımlarına eklenebiliyor. Eritme peynirleri, farklı çeşit peynirlerin eritici emülsifiye tuzlarla mahur kıvamına getirlip tekrar kalıba dökülmesi yoluyla elde ediliyor. 

Eritme peyniri nedir

Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'ne göre eritme peyniri şöyle yapılıyor; bir veya bir kaç çeşit peynirin, doğrudan doğruya veya bu ürünlere gerektiğinde süt tozu, peyniraltı suyu tozu, tereyağı, krema gibi süt ürünleri katılarak elde edilen karışıma emülsifiye edici tuzlar ilave edilerek elde edilen peynir. Emülsifiye edizi tuz olarak genellikle, Trisodyum Fosfat (E339), Sodyum Polifosfat (E452i), Trisodyum Sitrat (E331) kullanılıyor.

ERİTME TUZLARI ZARARLI MI?

Yapılan akademik çalışmalar ise eritme tuzlarına yüsek dozda maruz kalmanın DNA hasarına yol açtığını gösteriyor. Öte yandan Yürürlükteki mevcut Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'nin güncellenmesi de gündemde. 

Geçtiğimiz Temmuz ayında kamuoyunun görüşüne açılan yeni peynir taslağına göre, “Eritme peynirinin, tulum, örgü, çeçil, dil, tel, abaza, kaşar peyniri gibi geleneksel ve yöresel peynirlerimizi çağrıştıracak ve tüketiciyi yanıltacak şekilde üretilerek piyasaya arz edilmesi yasaklanacak. Eritme peyniri etiketinin temel görüş alanında, halihazırda en az 1,2 mm olan gıdanın adının yazım punto büyüklüğü en az 3 mm olacak şekilde arttırılacak.”

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *