Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün genç Cumhuriyetin ile Türk çiftçisinin, azim ve kararlılıkla neler yapılabileceğini göstermek gayesiyle çorak bir arazide kurduğu tarım işletmesi; Atatürk Orman Çiftliği, fason üretimle gündemde.
Milletvekili fason üretimi eleştirdi
Sözcü gazetesine açıklama yapan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Atatürk Orman Çiftliği(AOÇ), taşerona fason üretim yaptırıp üzerine kendi etiketini koyuyor. Güvenip AOÇ ürünü diye alıyorum, meğer birçok gıdayı özel bir pasta, lojistik ve tekstil firması üretiyormuş. 277 personeli olan AOÇ’nin kendi imalatı ürünler giderek azalıyor” dedi.
Üretici pasta ve lojistik fiması değil
Haberde AOÇ marka kaşar peyniri ve dondurma örneklerine de yer verilirken, Yavuzyılmaz'ın üretici olarak nitelendirdiği, Yasemin Grup Lojistik ve Gıda Sanayi Ltd. Şti ile Gülşah Grup Lojistik ve Gıda Sanayi Ltd. Şti.'nin ürünlerin üreticisi değil, dağıtımcısı olduğu anlaşıldı.
ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ KAŞARIN ÜRETİCİSİ KİM?
Haberde paylaşılan görselde yer alan üretici işletme koduna göre, AOÇ marka kaşar peynirinin üreticisi, Manisa Salihli'de faaliyet gösteren Haktan Peynircilik Gıda San. ve Tic.A.Ş. Pakette yer alan TR 45-0502 işletme onay numarası, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kayıtlarına göre, Haktan Peynircilik'e ait.
ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ DONDIRMANIN ÜRETİCİSİ KİM?
Yine haberde paylaşılan Atatürk Orman Çiftliği markalı 100.yıl özel serisi, yarım yağlı dondurmanın etiketinde yer alan işletme onay numarası ise, dondurmanın Kahramanmaraş merkezli Ak Dondurma tarafından üretildiğini gösteriyor. Dondrumanın etiketinde, gıda işletmecisi olarak yer alan Ankara Etimesgut merkezli Gülşah Grup Lojistik ve Gıda Sanayi Ltd. Şti. ise, AOÇ marka kaşar peynirinde gıda işletmecisi olarak gözüken, Yasemin Grup Lojistik il aynı adreste faaliyet gösteriyor.
Atatürk Orman Çiftliği zararda mı?
Yasemin Grup Lojistik, daha önce de AOÇ'un ürettiği (AOÇ), ürettiği bal, süt, dondurma gibi ürünlerin satışından elde edeceği kar ile haberlere konuk olmutu. Firmanın zararda olan AOÇ'tan aldığı ürünleri, yüksek kar marjıyla sattığı gündeme gelmişti.
FASON ÜRETİM DEĞİL SAVUMASI
Öte yandan AOÇ Genel Müdürü Yener Yıldırım ise “Kapasite yetersizliği nedeniyle üretilemeyen ürünleri kalite ve güvenden ödün vermeden markalaşma stratejisi ile hayata geçirdik. Kontrol ve denetimi AOÇ yapıyor. Marka hakkı kiralama yöntemi benimsendi. Fason değil, kendi gıda mühendis ve ustalarımız kontrol ediyor” açıklamasını yaptı.