Sürdürülebilirlik projelerinin tamamını “Kuşaklar Boyu Yaşasın Diye” stratejisiyle geliştiren Komili; Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nü, Bunge Gıda Türkiye ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) arasında gerçekleştirilen iş birliği kapsamında hayata geçirdi. Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nde öncelik Ayvalık'ta yaşayan kadın çiftçilere tanındı. Eğitimlerden daha sonra Türkiye'nin diğer bölgelerinde zeytincilik yapan kadınların da faydalanabileceği açıklandı.
Zeytin üretimi yapan kadın çiftçilere; iklim dostu, sürdürülebilir ve verimli çiftçilik pratiklerini öğretme ve organik zeytin üretimini destekleme amacıyla kurulan enstitüde, zeytincilik ve zeytinyağı kültürü alanında uzman pek çok isim eğitim veriyor. Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nde toplam beş günlük eğitimi tamamlayan kadın çiftçiler zeytin yetiştiriciliği sertifikasına sahip oluyor.
Hedef 480 kadın çiftçi
Enstitüde eğitim verenler arasında; Prof. Dr. Abdullah Soykan, Doğuş Pirina Genel Müdürü Ali Bakırcı, Ziraat Müh. Bahri Alper Uçar, Süleyman Demirel Üniversitesi Doç. Dr. Çetin Şenkul, Edremit İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Müh. Fikret Çapaş, Bunge Türkiye Orijinasyon Müdürü & Tadım Uzmanı Mehmet Cavlı, Edremit Zeytincilik Üretme İstasyonu Eski Müdürü Murat Küçükçakır, Ziraat Müh. Öznur Oral, Bunge Türkiye Pazarlama ve Ticari Pazarlama Lideri Dr. Pınar Nokay, Ziraat Müh. Dr. Semra Çay, Balıkesir Üniversitesi, Edremit Zeytincilik Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Tuba Öncül Abacıgil yer alıyor. Kadın iş gücüne odaklanan, verimli ve katma değeri yüksek zeytin ve zeytinyağı üretiminin teşvik edilmesi, organik zeytin yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, modern, sürdürülebilir ve iklime duyarlı tarım uygulamalarının öğretilmesi amacı ile kurulan Komili Zeytin ve Zeytinyağı Enstitüsü’nde; beş yılın sonunda en az 480 kadın zeytin çiftçisinin eğitim alması hedefleniyor.