Gıda Bülteni Beslenme 'Kaşarlı Pide'de eritme peynire yasak!

'Kaşarlı Pide'de eritme peynire yasak!

Kaşar peynire benzeyen ama sağlık riski taşıyan emülsifiye tuzlarla üretilen eritme peynirlerin, pide ve sandviçte 'kaşar' diye kullanılmasına yasak geldi. Yeni düzenlemeye göre, eritme peyniri kullanılan pideler, 'Kaşarlı pide', sandviçler de 'Kaşarlı sandviç' diye satılamayacak. Araştırmalar, eritme peynirde kullanılan emülsifiye edici tuzların, yüksek dozda tüketiminin DNA hasarına yol açtığını ortaya koyuyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, 'Etiket yönetmeliği'nde değişiklik yaptı. Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu'nda yapılan düzenlemeye göre, 'kaşarlı pide' ve 'kaşarlı sandviçe' yeni kriterler getirildi.

Kaşarlı Sandviç yazılamaz! 

Yeni kılavuz uyarınca, içeriğinde kaşar peyniri yerine eritme peyniri kullanılan sandviçin adına, “Kaşarlı Sandviç” yazılamayacak. İçeriğinde kaşar peyniri yerine eritme peyniri kullanılan pide de, “Kaşarlı Pide” olarak tüketiciye sunulamayacak. Bu tip ürünler, “Eritme Peynirli Pide” olarak adlandırılacak ve tüketiciye bu ad ile sunulabilecek. Öte yandan yer fıstığı kullanılarak üretilen baklavada da fıstıklı baklava yerine, “yer fıstıklı” ifadesi kullanılabilecek.

Eritme peyniri nedir

Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'ne göre eritme peyniri şöyle yapılıyor; bir veya bir kaç çeşit peynirin, doğrudan doğruya veya bu ürünlere gerektiğinde süt tozu, peyniraltı suyu tozu, tereyağı, krema gibi süt ürünleri katılarak elde edilen karışıma emülsifiye edici tuzlar ilave edilerek elde edilen peynir. Emülsifiye edizi tuz olarak genellikle, Trisodyum Fosfat (E339), Sodyum Polifosfat (E452i), Trisodyum Sitrat (E331) kullanılıyor.

Eritme peynir tuzları zararlı mı? 

Yapılan akademik çalışmalar ise eritme tuzlarına yüsek dozda maruz kalmanın DNA hasarına yol açtığını gösteriyor. Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı'nde 4 bilim insanın yaptığı araştırmaya göre, sitrik asitin ve sodyum sitratın yüksek dozları DNA hasarına sebep oluyor.(1) Araştırmada, "Bazı katkı maddeleri her ne kadar antioksidan olarak sınıflandırılsa da, yüksek dozlarda DNA hasarına sebep olabilir. Dolayısı ile bu katkı maddelerini içeren gıdaların tüketiminde bilinçli ve kontrollü olunması gerekmektedir" deniliyor.

Eritme peynirine kaşar görünümü yasağı

Öte yandan Yürürlükteki mevcut Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'nin güncellenmesi de gündemde. Geçtiğimiz Temmuz ayında kamuoyunun görüşüne açılan yeni peynir taslağına göre, “Eritme peynirinin, tulum, örgü, çeçil, dil, tel, abaza, kaşar peyniri gibi geleneksel ve yöresel peynirlerimizi çağrıştıracak ve tüketiciyi yanıltacak şekilde üretilerek piyasaya arz edilmesi yasaklanacak. Eritme peyniri etiketinin temel görüş alanında, halihazırda en az 1,2 mm olan gıdanın adının yazım punto büyüklüğü en az 3 mm olacak şekilde arttırılacak.”

(1)"Gıda katkı maddesi olarak kullanılan sitrik asit, askorbik asit ve sodyum sitratın insan lenfosit hücrelerinde genotoksisitesinin değerlendirilmesi"
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *