Pasta başta olmak üzere, dondurma, şekerleme, çikolata ve içeceklerde sıklıkla kullanılan, yapay gıda renklendircilerine yönelik kısıtlamalar, ABD'de ciddi bir boyuta ulaştı.
GIDA BOYALARI ZARARI MI?
Yapay yani sentetik gıda renklendiricilerinin, başta çocuklar olmak üzere tüketicilerde nörolojik davranışsal sorunlara yol açmasından endişe ediliyor. Yapay renklendiricilerin kullanıldığı şekerlemeler, Türkiye'de de ‘Dikkat eksikliği ve hiperktiviteye neden olabilir’ uyarısıyla satışa sunuluyor.
E-127 ABD'DE YASAKLANDI
ABD'de ise yapay renklendiricilere, arka arkaya kısıtlamalar getirilmeye başlandı. Gıdalardaki doğal olmayan renklere yönelik bilimsel çalışmaların sonuçlarının ardından Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi(FDA), geçtiğimiz aylarda E-127 kodlu gıda boyası 'kırmızı boya 3'ün gıda ve içeceklerde kullanımını yasaklamıştı.
GIDA BOYALARINA YASAK GELDİ
Batı Virginia ise, E-127 yasağının boyutunu genişleterek, yapay gıda boyalarına kapsamlı yasak getiren ilk eyalet oldu.
Eyalet Senatosu tarafından kabul edilen Yasa Tasarısı'yla, çocukların ve ailelerin sağlık endişeleri nedeniyle 7 sentetik gıda renklendiricisi ile ve 2 koruyucu gıda katkı maddesine yönelik yasaklama kararı alındı. Nihai onaydan sonra yasanın yürürlülük tarihi belirlenecek ve yürürlülük tarihi itibariyle 7 sentetik gıda boyası ve 2 koruyucunun bulunduğu gıda ürünleri, Batı Virginia'da satılamayacak.
HANGİ GIDA BOYALARI YASAKLANDI
Batı Virginia'daki gıda boyalarına yönelik tasarı, Eritrosin yani E 127'nin yanı sıra, E 129, E102, E110, E 133, E 132, E 142 kodlu sentetik gıda renklendiricilerine yönelik kısıtlamalar öngörüyor. Tasarıda ayrıca, koruyucu maddeler, E 320; yani bütillenmiş hidroksianisol (BHA) ve propilparaben'in (E 216) gıdalarda kullanımının yasaklanması düzenleniyor.
ABD SAĞLIK BAKANI RENKLENDİRİCİLERE KARŞI
Öte yandan ABD Sağlık Bakanı Robert F. Kennedy Jr.'ın 10 Mart'ta PepsiCo, Kraft Heinz ve General Mills gibi büyük şirketlerin yöneticileriyle yaptığı toplantıda yapay renklendiricileri formüllerinden çıkarmalarını istediği belirtildi.
Büyük gıda şirketlerini temsil eden önde gelen bir ticaret örgütü olan Tüketici Markaları Derneği ise, bakanın talebinin ve yasal düzenleme hazırlıklarını, hükümetin endüstriye aşırı müdahalesi olarak nitelendiriyor.