Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, hileli ürünlere karşı tüketicileri korumak ve haksız rekabeti önlemek amacıyla hazırladığı "Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğe göre, Tereyağında ağırlıkça en fazla yüzde 2 tuz bulunacak. Tuzdan gelen kuru madde miktarı, süt yağsız kuru madde miktarından ayrı değerlendirilecek.
TEREYAĞINDA NE KADAR TUZ OLABİLİR?
Tuz ilave edilmeyen tereyağı, ağırlıkça en az yüzde 82 süt yağı, en fazla yüzde 2 yağsız süt kuru maddesi ve en fazla yüzde 16 su, tuz ilave edilen ve/veya çeşnili tereyağı ise ağırlıkça en az yüzde 80 süt yağı, en fazla yüzde 2 yağsız süt kuru maddesi ve en fazla yüzde 16 su içerebilecek.
TEREYAĞINA AROMA KATMAK YASAK
Çeşnili tereyağında taklit ve tağşişe sebebiyet verecek çeşni maddesi kullanılamayacak. Sadeyağa ve çeşni maddesi bulunmayan tereyağına aroma verici katılamayacak. Tebliğ kapsamındaki tereyağı çeşitlerine manda sütü ve yoğurt aromaları gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri eklenemeyecek.
TUZ ORANI ETİKETTE YAZACAK
Tuz ilave edilmemiş tereyağında "tuz ilave edilmemiştir" ifadesi etikette belirtilecek, tuz ilave edilmiş tereyağının içerdiği tuz oranı, etiketin içindekiler bölümünde ağırlıkça yüzde olarak belirtilcek.
Ayrıca "tuzlu" ya da "tuz ilave edilmiştir" ifadesinin etiketin temel görüş alanında yazılması gerekecek.
Çeşnili tereyağında kullanılan çeşni maddesi ve miktarı da gıda adıyla temel görüş alanında yer alacak.
KARIŞIK SÜTE KEÇİ GÖRSELİ KONULAMAYACAK
Tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde tek bir hayvan türüne ait sütün veya kremanın kullanılması durumunda hayvan türünün adı etikette belirtilecek.
Farklı hayvan türlerine ait sütlerin veya kremaların karıştırılarak kullanılması durumunda, sütün elde edildiği türlerin adları, gıdanın adının yanında, "inek, koyun, keçi ve manda sütlerinden/kremalarından üretilmiştir" gibi ifadelerle bildirilecek.
Ancak bu ürünlerin etiketinde inek, koyun, keçi ve manda gibi türlere ait görsellere yer verilemeyecek.
TEREYAĞI GİBİ İBARESİNE YASAK
Tereyağı ve sadeyağ dışındaki yağların etiketinde, reklam, tanıtım ve sunumunda "tereyağı veya sadeyağ" algısı oluşturacak tüketiciyi yanıltıcı ifade ve görseller kullanılmayacak.
Tebliğin yayımlandığı tarihten önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri 1 Eylül 2025'e kadar bu kurallara uymak zorunda olacak.