Tarım ve Orman Bakanlığı, "Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği"ni Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Yönetmelik, Avrupa Birliği mevzuatına uyum sağlamak amacıyla güncellendi.
Yönetmelikte yer alan güncellemeler, AB'nin ithal ürünlerde belirlediği mikrobiyolojik limitleri de kapsıyor. Bu kapsamda, ülke ihracatını etkileyen kriterler ve gıda güvenilirliği konuları göz önünde bulundurularak yeni düzenlemeler yapıldı.
Türkiye'de sık tüketilen ürün gruplarındaki gıda güvenilirliği riskini azaltmak amacıyla bazı bakteri grupları çıkarılarak patojen mikroorganizmalar eklendi. Özellikle helva, pekmez, lokum, baklava gibi ürünlerde salmonella gibi patojen mikroorganizmalar için limitler belirlendi.
Yeni Kriterlerin Amaçları
Yönetmelikteki değişikliklerle tüketici sağlığının korunması ve gıda güvenilirliğinin sağlanması hedefleniyor. Ayrıca, AB'den alınan Gıda ve Yem için Hızlı Uyarı Sistemi (RASFF) bildirimleri dikkate alınarak ihracatı olumsuz etkileyebilecek riskler minimize edilmeye çalışılıyor.
29 Aralık 2011 tarihli eski yönetmelik, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlükten kaldırıldı. Yeni düzenlemelerle Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği güncellendi ve yürürlüğe girdi.