ABD'li gıda kimyacısı Dr. Bryan Quoc'a göre, küp doğranmış mango, kavun ve ananas paketlerinin, bütün meyvelere kıyasla E.coli gibi zararlı bakterilerle dolu olma olasılığı çok daha yüksek olduğunu belirtiyor. Delaware Üniversitesi'nde mikrobiyolog olan Prof. Kali Kniel ise salatalara, çorbalara ve sandviçlere eklenen küçük tere benzeri yeşillikler olan çiğ filizlerin tehlikeleri konusunda uyarıyor.
Önceden kesilmiş taze meyveler gibi, bu filizler de E. coli, listeria ve salmonella gibi tehlikeli patojenlere ev sahipliği yapabilir. Prof. Kniel, karmaşık yetiştirme sürecinin, 'orada bulunabilecek tüm salmonellayı öldürmek için yeterli dezenfeksiyonun sağlanmasını' zorlaştırdığını açıklıyor. Çünkü bitki, bakterilerin gelişmesi için ideal bir ortamda çimleniyor.
Çiğ Süt Tüketiminin Riskleri
Dr. Quoc'un ayrıca, pastörize edilmemiş, yani çiğ süt olarak da bilinen belirli süt türlerinin içilmesinin riskleri konusunda da uyarıları var. Ancak Gıda Standartları Ajansı'na (FSA) göre, E. coli, kampilobakter ve listeria gibi tehlikeli mikropları öldürmek için tasarlanan ısıl işlemin kaldırılması, sütün doğası gereği riskli olduğu anlamına geliyor.
Boston'daki Northeastern Üniversitesi'nde gıda güvenliği uzmanı olan Dr. Darin Detwiler'e göre pazartesi günü, taze olma ihtimali en düşük olan açık büfelerden, istiridyelerden ve balıklardan uzak durulması gerektiği yönünde tüketicileri uyarıyor.