Milyonlarca insanın sağlıklı yaşama adım atmak için sosyal medyada dolaşan kulaktan dolma bilgiler ve popüler diyet akımları, çoğu zaman bilimsel gerçeklerin önüne geçiyor. Uzmanlara göre, sağlıklı bir yaşam tarzı için ilk adım beslenme mitlerini geride bırakmak.
Beslenme alışkanlıklarını değiştirirken önce bilgiyle donanın. Kısa vadeli popüler akımlar yerine uzun vadeli, sürdürülebilir ve bilim destekli yaklaşımlar tercih edin.
Avrupa Gıda Bilgi Konseyi (EUFIC) tarafından hazırlanan 10 yaygın beslenme efsanesi şöyle açıklandı;
Karbonhidratlar kilo aldırır mı?
Karbonhidratlar düşman değil. Tam tahıllar, meyveler ve sebzeler gibi sağlıklı karbonhidratlar; lif, B vitamini ve enerji kaynağı olarak gerekli. Kilo artışı sadece fazla kaloriden kaynaklanır. Bu ister karbonhidrattan ister yağdan gelsin.
Tüm işlenmiş gıdalar zararlıdır mı?
İşleme derecesi ve içeriği önemlidir. Tam tahıllı ekmekler, dondurulmuş sebzeler, bitki bazlı alternatifler sağlıklı seçimler olabilir. Etiket okumayı alışkanlık haline getirin.
Tohum yağları hastalık yapar mı?
Ayçiçeği ve kolza gibi tohum yağları iltihapla ilişkilendirilse de, bilimsel kanıtlar aksini söylüyor. Omega-6 yağları kalp sağlığına destek olabilir ve LDL kolesterolü düşürebilir.
Taze meyve-sebze dondurulmuştan iyidir midir?
Dondurulmuş sebzeler, besin değerlerini hasattan hemen sonra korudukları için tazeleri kadar besleyicidir. Önemli olan günlük 5 porsiyona ulaşmak.
Hindistan cevizi yağı süper besindir midir?
Popülerliğine rağmen, yüzde 92 oranında doymuş yağ içerir ve kalp sağlığı açısından risk taşır. Günlük kullanımda zeytinyağı gibi doymamış yağlar tercih edilmeli.
Az yağlı olan her şey sağlıklı mıdır?
‘Az yağlı’ ürünler bazen daha fazla şeker veya tuz içerir. Etiketleri kontrol etmeden sadece ön yüzdeki ibarelere güvenmek büyük bir hata olabilir.
Yumurtadan uzak durmalı mıyız?
Sağlıklı bireylerde yumurtanın kolesterol seviyesini zararlı şekilde artırdığına dair yeterli kanıt yok. Günde 1 yumurta, dengeli bir beslenmenin parçası olabilir.
Aralıklı oruç kilo vermenin en iyi yolu mudur?
Aralıklı oruç, kalori açığı oluşturduğu için işe yarayabilir, ancak klasik dengeli bir diyetle eşit sonuçlar verir. Herkese uygun değildir, dikkatli uygulanmasında yarar vardır.
Et olmadan yeterli protein almış olur muyuz?
Mercimek, nohut, tofu gibi bitkisel kaynaklar da yeterli olur. Çeşitli bitki bazlı proteinleri birleştirerek tüm temel amino asitler sağlanabilir.
Glüten zararlı mıdır?
Çölyak hastalığınız veya hassasiyetiniz yoksa, glüteni kesmenize gerek yok. Aksine, tam tahıllı glütenli ürünler kalp sağlığına olumlu katkı sağlar.