Baden-Württemberg eyaletinin 4 resmi gıda kontrol ve hayvan sağlığı laboratuvarından biri olan Stuttgart Kimyasal ve Veterinerlik Araştırma Ofisi (CVUA), ülkede büyük bir taleple karşılaşan Dubai çikolatasının içeriğini araştırdı.
Satılan 8 örnek analiz edildi
Almanya genelinde satışa sunulan 8 Dubai çikolatası örneğini temin ederek inceleyen kuruluş, ilk elde edilen sonuçların endişe verici olduğunu duyurdu.
Dubai çikolatasının zararları
İncelenen 8 üründen 5'i Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) menşeli. Beşini de aynı üretici üretmiş. Diğer 3 Dubai çikolatası numunesi ise Türkiye'den. Her 3 çikolatanın da üreticisi farklı. Kurum marka paylaşmamış.
Dubai'de çakma Dubai çikolatası yapılıyor!
Laboratuvarın açıkladığı sonuçlara göre, Birleşik Arap Emirlikleri menşeli 2 Dubai çikolatasının içinde Antep fıstığı bile yok.
İki üründe, normal "antep fıstığı dolgusu" yerine kırmızımsı veya kahverengi renklendiricili "çilek" veya "fındık" dolgusu bulunuyor.
DUBAİ ÇİKOLATASInda KANSER RİSKİ
Sonuçlara göre yine Dubai'den Almanya'ya gelen 5 farklı Dubai çikolatası kanser riski taşıyor. Çünkü ürünlerde, "muhtemelen kanserojen" olarak sınıflandırılan glisedil yağ esterleri, tolere edilebilir limiti neredeyse 2 kat oranında aşıyor.
Kurum, "Sağlığa zararlı bu maddelerin, muhtemelen kirli palmiye yağı yoluyla "Dubai çikolatasına" geçtiği tahmin ediliyor" bilgisini de paylaştı.
ÇOCUKLARA BÜYÜK TUZAK: DUBAİ ÇİKOLATASI
Almanya'daki gıda kontrol laboratuvarının çikolatalardaki renklere yönelik analizinden yansıyan sonuçlar da oldukça ürkütücü; “Yedi adet numunenin süsleme ve dolgularında beyan edilmemiş renklendiricilere rastladık. Bunların arasında çocukların aktivite ve dikkatini bozabilen azo boyalar da yer alıyor.”
BEŞİ ÇİKOLATA BİLE DEĞİLMİŞ
Laboratuvar incelediği 8 ürünün 5'inin çikolata dahi olmadığını ve tüketicilerin yanıltıldığını açıkladı. İlgili tespitler şöyle; "Çikolatanın da içinde yer aldığı kakao ve kakao ürünleri için, Almanya'da Kakao Tüzüğü ile uygulamaya konulan ayrı bir AB çapında direktif bulunmaktadır. Bu kakao yönetmeliğine göre çikolata bitkisel yağ bileşeni olarak kakao yağı içermektedir.
Ancak bazı ürünler için yapılan açıklamada, “çikolata”nın içeriğinde palm çekirdeği yağı veya kısaca “palmiye” olduğu, bir durumda da “ayçiçeği”nin yer aldığı belirtiliyordu. Kakao yağı yerine başka bitkisel yağlar içeren ürünler çikolata değildir.
İncelenen sekiz üründen beşinin çikolata olmadığını görüyoruz . Bu ürünlerin “Dubai çikolatası” veya “çikolata” olarak adlandırılması yanıltıcıdır."
AFLATOKSİNLİ ANTEP FISTIĞI ÇİKOLATADAN ÇIKTI
Araştırmada, çikolataların içindeki Antep fıstığının küf yüküne de bakıldı. Kanserojen etki gösteren aflatoksin seviyelerine yönelik analize göre, 8 örnekten 1'inde limiti aşan, anormal aflatoksin seviyesinin tespit edildiği açıklandı.
Araştırmayı yapan kurum kim?
Araştırmayı yapan CVUA ekibi, gıda kimyagerleri, veterinerler ve biyologlardan oluşuyor. Stutgart ofisi, yılda yaklaşık 24 bin tüketim malını ve yaklaşık 117 bin hayvan sağlığı örneğini analiz ediyor.