Türkiye'den Almanya'ya ihraç edilen ve Fransa'daki markette satışa sunulan narlarda, 5 farklı çeşit tarım zehri; yani pestisit kalıntısı olduğu belirlendi.
Narlar tüketicilerden geri çağrıldı
AB Gıda Alarm Sistemi'nde yayınlanan analiz sonucuna göre, narlarda Acetamiprid, Pyraclostrobin, Fluxapyroxad, Deltamethrin ve Kloprifos kalınıtısına rastlandı. Narlarla ilgili, tüketiciden geri çağırma ve Almanya'dan nar dağıtımı yapılmaması kararı alındı.
Yasaklı zehir narda bulundu
Saptanan kimyasalllardan Klorprifos, hem Avrupa Birliği hem de Türkiye'de yasaklanan bir pestisit. Çiftçilerin zararlı böcekleri öldürmek için kulandığı Klorprifos, sirayet ettiği canlıların sinir sisteminde tahribat yaratıyor. Saptanan diğer pestisitlerin yoğunluğu da, AB'nin belirlediği limitlerin ‘neredeyse yok’ kategorisinde olmasından dolayı, tolere edilebilir limitin üzerinde.
NARLA GELEN ÖLÜM
Nar, en sağlıklı meyvelerden biri. Antioksidan kapasitesi en yüksek meyvelerin başında nar geliyor ancak sağlıksız üretim nar gibi ‘ölümsüzlük’ sembolü olarak bilinen bir meyveyi dahi riskli kılabiliyor.
MİNİK SALİHA KURTARILAMADI
Bunun en acı örneği 2019 yılında yaşandı. Kayseri Yeşilhisar ilçesinde ailesiyle yaşayan 4 yaşındaki Saliha Çakır, 30 Ekim 2019 günü yatmadan önce Adana'dan hediye gelen narlardan yedi. Minik çocuk birkaç saat sonra kusmaya başladı. Hastaneye kaldırılan Saliha'nın kalbi durdu ve hayatını kaybetti. Adli Tıp Kurumu'nun hazırladığı raporda, Saliha'nın ölümüne naarlarda bulunan pestisit neden olduğu belirtildi.