Gıda Bülteni Gıda Hangi renk yumurta daha sağlıklı? Beyaz mı kahverengi mi...

Hangi renk yumurta daha sağlıklı? Beyaz mı kahverengi mi...

Yumurta satın alırken rengi, seçiminizi ne kadar etkiliyor? Size göre beyaz yumurta mı daha sağlıklı, yoksa kahverengi yumurta mı? Yeni yapılan bir anket, tüketicilerin 'daha sağlıklı' diye kahverengi yumurtaya yöneldiklerini ortaya koysa da, yumurtanın renginin kalite ve besin değerleri ile doğrudan bir ilişkisi yok. Ancak kahverengi yumurtada et ve kan lekesine daha sık rastlanıyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Gıda araştırmalarıyla tanınan endüstriyel bilim insanı Can Kayacılar, geçtiğimiz günlerde Likedin hesabında yumurtayla ilgili ilginç bir anket başlattı. Anketin sorusu şöyle; 'Yumurta seçerken hangi renk yumurta size "daha sağlıklı ve organik" geliyor'.. Seçenekler ise; Kahverengi Yumurtalar, Beyaz Renkli Yumurtalar, ve Açık Kahverengi Yumurtala olarak sıralandı. Yaklaşık 2 bin 500 kişinin yanıtladığı anket, tüketicilerin kahverengi yumurtayı beyaz yumurtaya göre çok daha sağlıklı olarak algıladığını ortaya koydu.

Yüzde 90 'kahverengi yumurta' dedi

Katılımcıların yüzde 90'ı kahverengi ve açık kahverengi yumurta seçeneğini işaretlerken, beyaz yumurtayı saha sağlıklı ve organik bulanların oranı sadece yüzde 10'da kaldı. Ankete yanıt verenlerin bir bölümü de, renkten çok yumurtanın yetiştiricilik metodunu gösteren, kabuktaki '0-1-2 ve 3 numaralı' kodlara dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

'Organik yumurta imkansız'

Anketin altına Linkedin'de değerlendirme yazan Birim Bilgi Aş Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Çaylı, "Yumurtanın rengiyle sağlıklı ve organik olması arasında hiçbir bağ yoktur. Bu "organik saplantısı"nı da anlamıyorum. Yumurtanın "daha sağlıklı" olması, tavuğun nasıl beslendiği ve yaşadığı koşullara bağlıdır" değerlendirmesini paylaşırken, Agroflytech'in sahibi Mehmet Gürcan'ın yorumu ise, "Kabuk rengi sadece ırkla ilgili bir konu. Ülkemizde maalesef yüzde 100 organik yumurta bulmak imkansız. Bunun için organik mısıra ihtiyaç var. Günümüzde insan beslenmesi için organik mısır bulunamazken, tavuklara nereden bulacaklar" yorumunu paylaştı.

Yumurtanın rengi tavuğun kulak lobuna bağlı

Ankete yanıt verenlerin bir kısmının da belirttiği gibi araştırmalar da, yumurtanın kabuk rengi ile bileşimi arasında bir ilişki olmadığını gösteriyor. İncelediğimiz bir çok akademik çalışmaya göre, yumurtanın kabuk rengi bir ırk karakteristiği ve kabuğunun rengi ait olduğu hayvana göre farklılık gösteriyor. Kulak lobu beyaz olan tavuklarda yumurta kabuğu beyaz, kulak lobu kırmızı olanlarda ise yumurtalar kahverengi oluyor. Diğer yandan kabuk rengi, yumurta kalitesi ve besin değeri ile ilişkili değil. Ancak yapılan araştırmalarda, kahverengi yumurtacı tavuklarda, beyaz yumurtacı tavuklardan daha fazla et ve kan lekesi görüldüğü tespit edilmiş.
 

Yumurtanın proteini sarısında mı çok beyazında mı?

Bir yumurtanın ortalama olarak yüzde 11’i kabuk, yüzde 58’i beyaz ve yüzde 31’i ise sarıdır. Besin öğesi içeriği yoğun olan bir besinimizdir. Yumurta beyazı ve sarısındaki besin öğelerinin türü ve miktarı farklılık göstermektedir. yumurta sarısı enerjinin 3/4’ünü; yağın ve A, D, E vitaminlerinin tamamını; kolin, fosfor, demir ve kalsiyumun büyük bir kısmını; protein ve riboflavinin yarıya yakın kısmını içerir. Yumurta beyazında ise protein ve riboflavinin yarıdan fazlası bulunur. Yumurta sarısındaki demir miktarı etteki demire benzer. Bir büyük yumurta yaklaşık 6 gram protein içermektedir. Yumurta proteininin yüzde 45’i sarısında, kalan yüzde 55’i ise beyazında bulunur.

Bayat yumurta nasıl anlaşılır?

Yumurtanın tazeliği en iyi kırıldığında anlaşılır. Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirine karışmaz. Yumurta sarısı yüksek görünümdedir. Yumurta bayatladıkça, koyu beyaz kısım gittikçe sulu bir durum alır. Su beyaz kısımdan sarıya geçer ve sarı yassılaşır. Buharlaşan suyun yerini hava alır.(Kaynak: Yumurta ve Sağlıklı Beslenme, Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *