Gıda Bülteni Gıda Vegan çikolatalar daha çok genç kuşakların tercihi

Vegan çikolatalar daha çok genç kuşakların tercihi

Çikolata trendlerini belirlemek için yapılan bir araştırmaya göre, 10 kişiden 9’u sağlıklı veya vitamin, protein gibi fayda sunan çikolata-şekerleme ürünlerini cazip buluyor. Tüketicilerden yüzde 90’ı bağışıklıklarını, yüzde 89’u bağırsak, yüzde 87’si kalp, yüzde 90’ı ruh sağlıklarını destekleyen bir çikolata-şekerleme ürünü istiyor. Bitki bazlı, vegan ve süt içermeyen çikolata şekerleme seçenekleri eski kuşaktan (%53) ziyade genç kuşak (%58) için daha cazip ürünler kategorisinde yer alıyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Çikolata ve kakao sektörünün önde gelen kuruluşlarından Barry Callebaut, 2025 ve sonrasının küresel çikolata trendlerini ortaya koyan kapsamlı bir araştırmaya imza attı. Araştırma, 29 ülkede 11 bin 700 tüketiciyle gerçekleştirdi.

İsviçre, kişi başına en yüksek çikolata tüketimiyle öne çıkarken, ABD ve Latin Amerika gibi bölgeler en hızlı büyüyen pazarlar olarak dikkat çekiyor. Orta Doğu ve Afrika da önemli bir büyüme potansiyeli taşıyor. 

Türkiye’de kişiye özel ürün beklentisi

Türk tüketicileri, farklı tatları keşfetmekten hoşlanıyor; 10 kişiden 9’u yeni ve heyecan verici çikolatalı şekerleme ürün deneyimlerini yaşamak istiyor. Özellikle meyveli, fındıklı ve baharatlı çikolatalar büyük ilgi görürken, tüketicilerin yüzde 77’si daha fazla kişiye özel ürün beklentisinde.

Fiyat yine de önemli bir kriter; Türk tüketiciler kaliteli ürünleri uygun fiyatlarla satın almak istiyor. Yöresel lezzetlerle harmanlanan çikolatalar da büyük ilgi görüyor. Markalar, bu beklentiyi karşılamak için farklı fiyat segmentlerinde ürünler sunuyor.

Değer ve inançlara uyumluluk bekleniyor

Türk tüketicilerin yüzde 86’sı temiz etiketli yani tanınması, anlaşılması ve telaffuz edilmesi kolay, tanıdık, basit içerikler içeren çikolata-şekerleme ürünlerinin daha güvenilir olduğuna inanıyor

Yüzde 90’ı çikolatalı şekerleme ürünlerinin nereden geldiği ve içinde ne olduğu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmayı isterken, yüzde 76’sı çikolatanın yapımında kullanılan kakao çekirdeklerinin menşeinin belirtildiği ürünlerin daha kaliteli olduğuna inanıyor. Ayrıca her 10 kişiden 7’si markanın kendi değerleri ve inançlarıyla uyumlu olması gerektiğini de düşünüyor.

Tüketiciler sağlıklı çikolata istiyor

Türk tüketiciler sağlıklı ürün konusuna  oldukça önem veriyor. 10 kişiden 8’i çikolatalı şekerleme ürünlerinin sadece lezzetli olmaktan daha fazlasını sunması ve sağlık ihtiyaçları ile de uyumlu olması gerektiğini düşünüyor, hatta sağlıklı yaşam tarzı tercihleriyle uyumlu markaları aktif olarak arıyor. Yüzde 90’ı bağışıklıklarını, yüzde 89’u bağırsak, yüzde 87’si kalp, yüzde 90’ı ruh sağlıklarını destekleyen bir çikolata-şekerleme ürünü istiyor.

Vegan ürünlere genç kuşak daha ilgili

10 kişiden 9’u sağlıklı veya vitamin, protein gibi fayda sunan çikolata-şekerleme ürünlerini cazip bulurken, bitki bazlı, vegan ve süt içermeyen çikolata şekerleme seçenekleri eski kuşaktan (yüzde 53) ziyade genç kuşak (yüzde 58) için daha cazip ürünler.

Türk tüketiciler arasında atıştırmalık keyifler de yükselişte. Öyle ki, tüketicilerin yüzde 85’i çok keyif verici bir çikolata-şekerleme ürününün küçük bir porsiyonunu, daha az keyif verici bir ürünün büyük bir porsiyonuna tercih ediyor. Ayrıca Türk tüketiciler arasında her 10 kişiden 6’sı, yeni ve heyecan verici çikolata-şekerleme ürünü deneyimlerini sosyal medyada paylaşmaktan hoşlanıyor.

Çikolata en çok satın alınan ürünlerden

Barry Callebaut TIGA Bölgesi Pazarlama Direktörü Dilşad Sevi Taşkın araştırma sonuçlarıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Çikolata, yetişkinlerin yüzde 65’inin geçtiğimiz yıl satın alması ve üçte birinin haftalık tüketimiyle dünya genelinde en çok satın alınan ürünlerden biri olmaya devam ediyor. Markalar, son 5 yılda yeni ürün lansmanlarında önemli bir artışla ürün inovasyonu fırsatlarını değerlendiriyor.

Tüketiciler, bilim insanlarından şeflere kadar uzmanlar tarafından desteklenen markaları giderek daha fazla arıyor. Markalar, tüketicilerin bu değişen ihtiyaçlarını anlamak ve bu doğrultuda yenilikçi ürünler geliştirmek zorunda.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *