Yiyecekleri buzdolabında uygun şekilde saklamak sağlığımız açısından önemli bir konu. Çiğ gıda malzemelerinden pişmiş yemeklere ve daha fazlasına kadar, gelecekte kullanmak üzere günlük ihtiyaçlarınızı buzdolabında saklayabilirsiniz. Bugün, hepimiz alışverişimizi toplu olarak yapıyoruz ve ihtiyaç duyduğumuzda kullanmak üzere saklıyoruz. Ancak soğan, sarımsak, zencefil ve pirincin buzdolabında saklandığında toksik hale geldiğini biliyor muydunuz?
Prana Ayurvedik Yaşam Bilimleri Akademisi aynı zamanda bağırsak sağlığı uzmanı Dr. Dimple Jangda, buzdolabında saklandıklarında "toksik" hale gelen bazı yaygın yiyeceklere dikkat çekiyor.
Sarımsak
Sarımsağın, gıda maddesi kötü bir şekilde saklandığında aktive olan botulizme neden olan sporları barındırdığı biliniyor. Nem yüzde 60'ın üzerine çıktığında küf büyümeye başlar ve buzdolapları genellikle yüzde 60'ın üzerindedir. Sarımsağı buzdolabında saklamak, filizlenmeye ve mikotoksinler olarak bilinen toksik bileşiklerin büyümesine yol açabilir ve bu da ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Soğan
Düşük sıcaklıklara dayanıklıdır ve düşük sıcaklıklarda tutulduğunda küflenmeye başlar. Kesilmiş bir soğanı buzdolabında bırakmak da tüm bakterileri emerek tüketilmesini uygunsuz hale getirebilir. Bu yüzden ya bütün soğanı kullanın ya da kalanını atın.
Zencefil
Sarımsak gibi zencefil de buzdolabında saklandığında küflenir. Aslında, okratoksin A'yı üreten yeşil küftür (büyük ihtimalle bir penisilyum türüdür) yaygın bir gıda kirletici mikotoksin. Birçok çalışmaya göre, bu kirlenmeler böbrek ve karaciğer sorunlarıyla bağlantılıdır ve genel bağışıklığınızı da etkiler.
Pirinç
Pirinci buzdolabında saklamak günümüzde yaygın bir uygulama haline geldi. Ancak şaşırtıcı bir şekilde, küfleri en hızlı şekilde yakalar. Ayrıca nişasta seviyesini artırarak kolesterol ve kan şekeri seviyenizi etkiler. En iyi uygulamanın pirinci buzdolabında 24 saatten fazla saklamamak ve tüketmeden önce uygun şekilde yeniden ısıtmak.