Penn State Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, metabolik sendromu olan veya metabolik sendrom riski taşıyan kişilerin, her zamanki atıştırmalıkları yerine ceviz tükettiklerinde daha iyi kolesterol profillerine sahip oldukları ve daha sağlıklı beslenme düzenleri uyguladıkları bulundu.
Kalp sağlığına iyi gelen bir atıştırmalık değişimi olarak ceviz
Penn State Üniversitesi Beslenme Bilimleri bölümünün yeni bir araştırmasına göre, günlük atıştırmalıklarınızı cevizle değiştirdiğinizde kolesterol seviyelerinde iyileşme ve genel beslenme kalitenizde iyileşme oluyor. Çalışmada, kalp hastalığı ve diğer kronik hastalıklar riskini artıran bir grup metabolik sendromlu veya risk altında olan yetişkinler rastgele iki gruptan birine atandı. Bir grup ise her zamanki atıştırmalıklarını cevizle değiştirirken, diğeri normal beslenmelerine devam etti. Ceviz yiyenler, yemeyenlere kıyasla kalp sağlığıyla ilişkili birkaç kolesterol belirteci açısından iyileşme gösterdi. Ayrıca, yeme düzenlerinde yüzde17'lik bir artış oldu.
Çalışmaya 138 yetişkin katıldı
Çalışmaya metabolik sendrom için bir veya daha fazla kritere sahip 138 yetişkin katıldı. Bunlar arasında karın obezitesi, yüksek trigliseritler, düşük HDL, yüksek tansiyon ve yüksek açlık kan şekeri hastalığına sahip kişiler yer aldı. Katılımcılar 25 ila 70 yaşları arasındaydı ve rastgele iki eşit gruba ayrıldılar. Cevizli atıştırmalık grubu, normalde tüketilen atıştırmalıklar yerine günde iki avuç ceviz tüketmeleri istendi ve normal beslenme grubunun rutin beslenmelerine devam etmeleri istendi.
Araştırmanın yürütücülerinden Beslenme Bilimleri bölümünden Doç. Dr. Kristina Petersen, tipik atıştırmalıkların yerine ceviz tüketilmesinin, kan kolesterol seviyeleri ve beslenme kalitesi de dahil olmak üzere kalp hastalığı için önemli risk faktörlerini iyileştirdiğini söylüyor.
Bu sonuçların kuruyemişlerin kardiyovasküler faydalarını destekleyen geniş kanıt tabanına katkıda bulunduğunu ifade eden Do. Dr. Petersen, yetişkinlerin beslenmelerinin genel kalitesini iyileştirmek için kuruyemişleri beslenmelerine nasıl dahil edebileceklerine dair ek içgörüler sağladığını belirtiyor.