BMJ Global Health dergisinde yayınlanan çalışmaya göre (1), kırmızı et yerine çiftlik balığı tüketildiğinde yılda 750 bin ölümün önlenebilir ve beslenme kaynaklı hastalıklardan kaynaklanan sakatlıkların önemli ölçüde azaltılabilir.
Etin zararları neler?
"İnsan sağlığını ve gezegenin sağlığını iyileştirmek için kırmızı et tüketimini sınırlamalı ve hem sağlıklı hem de çevre dostu gıdalara yönelmeliyiz" görüşünü savunan çalışmanın yazarları, "Kırmızı etle karşılaştırıldığında, deniz ürünlerinin daha yüksek konsantrasyonda temel besin sağladığını, aynı zamanda deniz ürünlerinin beslenmeyle ilişkili bulaşıcı olmayan kalp damar ve kanser gibi hastalıkları da önlediğine dikkat çekti.
Balık yemenin faydaları
Çalışmanın sonuç kısmında şu ifadelere yer verildi; “Çalışmamız, yem balıklarının kırmızı et alternatifi olarak benimsenmesinin potansiyel olarak önemli halk sağlığı yararları sağlayabileceğini (dünya genelinde diyetle ilişkili bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan 500 bin - 750 bin ölümün önlenmesiyle birlikte), özellikle iskemik kalp hastalığını azaltma açısından, göstermektedir. Çiftlik balıkları, alımı koroner kalp hastalığını önleyebilecek omega-3 uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengindir ve kalsiyum ve B12 vitamini açısından da zengindir."
Kırmızı et hastalıkları
Araştırmacılar, her biri küresel olarak farklı bir yem balığı tahsisi modelini temsil eden dört senaryo modelledi. 137 ülke için 2050'de tahmini kırmızı et tüketimi verilerini ve deniz yaşam alanlarından yem balığı avına ilişkin tarihsel verileri kullandılar. Çalışmadaki verilere göre, et yerine balığın tüketilmesi halinde, 2050 yılında dünya genelinde beslenme kaynaklı hastalıklardan kaynaklanan 750 bin ölüm önlenebilir, hastalık kaynaklı engellilikle geçen 15 milyon yılın önüne geçilebilir.