Gıda Bülteni Tarım Yılın ilk 4 gününde 2 gıdaya pestisit iadesi..

Yılın ilk 4 gününde 2 gıdaya pestisit iadesi..

Türkiye'nin Avrupa'ya ihraç ettiği tarım ürünlerindeki pestisit kalıntı sorunu yeni yılda da sürüyor. Avrupa Birliği'nin Gıda Alarm Sistemi, yılın ilk haftasında Türkiye'den gönderilen 2 gıda ürünü için sınır reddi uyarısı yayınladı. Saptanan tarım zehirlerinden birinin kullanımı yıllardır yasak. İşte iade edilen ürünler ve iade nedenleri...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Avrupa Birliği Gıda Alarm Sistemi(RASFF), Türkiye'den gönderilen gıdalarda saptanan tehlikeler yönelik düzenli bildirimlerde bulunuyor.

Avrupa hangi gıdaları iade etti 

RASFF bildirimlerine göre 2024 yılında en çok sınır reddi uyarısı; kuru incir, biber, antep fıstığı, limon ve üzüm için yayınlandı. Yapılan analizler sonrası kuru incir ve antep fıstığında yüksek oranda aflatoksin ile okratoksin saptanırken, biber, limon ve üzümün Türkiye'ye geri iade edilme nedeni ise yüksek oranda pestisit kalıntıları oldu. 

En çok hangi gıdalarda pestisit var

2025 yılıyla birlikte RASFF'ye Türkiye'den gönderilen tarım ürünleri için yeni bildirimler düşmeye başladı. Yılın ilk bildirimi 3 Ocak'ta limon için sisteme yansırken, yapılan analizde, Türkiye'de yetiştirilen limonda yasaklı tarım kimyasalı, klorpifosun saptandı. Analiz sonucuna göre, limondaki klorprifos miktarı AB limitini 30 kat aşıyor. 

Klorprifos zararları

Klorprifos(chlorpyriphos), sinir sistemini felç ederek canlıları öldüren bir zehir. Yapılan çalışmalarda, bu maddenin akut sağlık riskine yol açabildiği ve bu maddenin anne karnındaki bebeğe bile sirayet ettiği anlaşıldı. Zaten yasaklama kararı da bu çalışmalar sonrasında alındı. Ancak Türkiye'den Avrupa'ya gönderilen tarım ürünlerinde sık sık klorprisfosun saptanması, bu maddenin kaçak bir şekilde kullanılmaya devam ettiğini gösteriyor. 

Üzüm yaprağı ve dolmada pestisit riski

Tarım kimyasalı kalıntısı nedeniyle 2025 yılının ilk günlerinde geri iade edilen bir diğer tarım ürünümüz ise üzüm yaprağı oldu. Danimarka'da yapılan sınır kontrolünde, Türkiye menşeili üzüm yapraklarının, AB limitini yaklaşık 2,5 kat aşan oranda ditiyokarbamat grubu pestisit içerdiği saptandı. 'Karbamat grubu’ pestisitler, asetilkolin enzimini düzenleyen bir enzimin bozulmasına yol açarak sinir sistemini etkileme potansiyelini taşıyor. Diğer taraftan bu pestisitler, zehirli ya da
kansere yol açan kimyasallar.(1)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *