Kırsalda çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşanların yaş ortalamasının 60'a dayanması, çiftçi çocuklarının şehirlere göçü ve tarımda yaşanan sorunlar, kırsalda iş gücünü azalttı.
Göçmen Afganlar çobanlık yapıyor
Tarlalarda işçi sıkıntısı yaşanırken, hayvancılıkta da çoban sıkıntısı baş gösterdi. Çoban bulmayan besiciler ve süt üreticileri, özellikle son yıllarda Afgan uyruklu göçmenleri, çoban olarak istihdam etmeye başladı.
Çoban ilanları artıyor
Hatta Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bir değerlendirmesinde, “Bugün 25 bin Afgan çoban gitse, tarım, hayvancılık kalmaz” ifadelerini kullandı. Çoban ihtiyacının artışı, iş ilanlarına da yansıyor.
Ev ve fatura dahil çoban aranıyor
Sahibinden.com'da güncel olarak büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığına dair 60'tan fazla iş ilanı var. İlanlarda genellikle çobanlara, hem maaş hem de kalmaları için yer sağlanıyor. Birçok ilana aile olarak başvurulabileceği belirtilirken, bazı besiciler ve süt üreticileri, ailelerin kalacağı evlerdeki elektrik ve su faturalarının da işletme tarafından ödeneceğini belirtiyor.
70 BİN TL MAAŞLA ÇOBAN ARANIYOR
Aydın Nazilli'deki bir süt çiftliğinin ilanında, “traktör ve ekipmanları kullanmayı bilen süt sağımı yapabilen” işçi arandığı ve işe uygun kişiye 70 bin TL maaş verileceği, aile olarak çiftliğe gelmeleri halinde de kalacak yer sağlanacağı belirtilmiş.
Çobana sıfır ev
Yine Aydın'daki bir başka ilanda da çobanlık yapacak kişi ve ailesine, yaşamaları için sıfır ev tahsis edileceği belirtilmiş. Az sayıda büyükbaş hayvan bakıcılığı yapılacağı belirtilen ilanda, çoban olarak çalışan kişinin sigortalı olarak çalışacağı da belirtilmiş. Ankara Güdül'de de 200 koyunu gütmesi için işe alınacak çobana, 40 bin TL maaş ile birlikte barınma imkanı da sağlanacağı kaydediliyor. Sitedeki ilanlarda 35-45 bin TL arası maaşla çoban arayan birçok besici ve süt üreticisi var.