Gıda Bülteni Sektörden Altun Gıda halka arz başvurusu yaptı

Altun Gıda halka arz başvurusu yaptı

Yaş meyve ve sebze ihracatı gerçekleştiren Altun Gıda, halka arz için Sermaye Piyasaı Kurulu'na(SPK) başvuru yaptı. Altun Gıda, 20 milyon TL değerli 20 milyon adet payı halka arz etmeyi planlıyor. Altun Gıda'nın halka açıklık oranı da yüzde 14,08 olacak.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Yaş meyve ve sebze üretici ve ihracatçılarından Altun Gıda, halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuru yaptı. 

Başvurusunda yer alan taslak izahnameye göre şirket, çıkarılmış sermayesini 127 milyon TL’den 142 milyon TL’ye yükseltilmesi nedeniyle artırılacak 15 milyon TL nominal değerli 15 milyon adet pay ve ortaklardan 5 milyon TL nominal değerli 5 milyon adet pay olmak üzere toplam 20 milyon TL değerli 20 milyon adet payları halka arz etmeyi planlıyor. Şirketin halka açıklık oranı da yüzde 14,08 olacak.

Altun Gıda ne iş yapıyor?

Satışlarının yüzde 98’i ihracata yönelik olan şirket, başta narenciye ürün grubu içinde yer alan limon, portakal, mandalina, greyfurt olmak üzere üzüm, karpuz, çilek, kiraz, elma, kavun, şeftali, nektarin, kayısı, nar, armut, domates, pırasa, salatalık, kabak ve havuç üretimi yapıyor.

Üretimin büyük bir bölümü şirketin kendi mülkiyetinde bulunan 3 milyon 400 bin metrekare alanda gerçekleştiriliyor. Ayrıca Altun Gıda, talep edilen diğer sebze ve meyvelerin tedariki ve satışını da sözleşmeli üretim yolyla gerçekleştiriyor.

Altun Gıda yaş sebze meyve ihracatında 5.

Altun Gıda, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) verilerine göre sektörde en fazla ihracat yapan şirketler sıralamasında 2024 yılında ilk beşe girdi. Ünlü süpermarketlerin tedarikçisi olan şirket, ihracatının büyük bir bölümünü uluslararası dev perakende market zincirlerine yapıyor.

Altun Gıda kimin?

Altun Gıda'nın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Altun. Altun Gıda, 1981 yılında Türkiye’nin güneyinde Hatay’ın İskenderun ilçesinde kurulmuş. Kurucusu Zeki Altun, iş hayatına İstanbul'da genç yaşta terzi olarak başlamış. Babasının vefatı üzerine memleketi İskenderun'a döndükten sonra ticarete atılan Zeki Altun, bir süre beyaz eşya sattıktan sonra Ortadoğu ülkelerine yaş sebze ve meyve satmaya başlamış. 

Altun Gıda kameralı paketleme tesisi 

İlk üretim tesisini 2011 ylında kuran Altun Gıda, geçtiğimiz yıl itibariyle infrared kameralı paketleme tesisi kurulumunu tamamlamış. 12 hatlı tesisteki 108 kameralı yakın ve uzak infrared görüşü sayesinde ürünlerin iç ve dış kalite kusurları tespit edilerek ayrıma tabi tutulabiliyor. Altun Gıda Yönetim Kurulu üyesi Anıl Altun, kameralı sistemin nasıl çalıştığını şöyle anlattı: "Yakın ve uzak infrared görüşü sayesinde ürünlerin iç ve dış kalite kusurlarını tespit edip ayırabiliyor. İnfrared kameralar, ürünün 5 milim içini görüyor, şeker oranını ve içini tespit ediyor. Bu sayede de ürünün hangi ülkeye uygun olduğunu belirleyerek paketleme yapılıyor. Günde 200 ton paketleme yapabilirken bu makine ile yani robotik olarak günde 1.500 ton paketleme yapabiliyoruz. Bu sayede işleme kapasitemiz arttı. 2024’teki kapasite artırıcı yatırımlarımızla da yıllık kapasitemiz 93.262 tondan 918 bin tona çıktı. Yani 10 kat arttı.”

Pestisitsiz ürün ihracatıyla farklılaştık

Zeki Altun, şirketinin ihracat pazarında büyümesini de şöyle açıklıyor: “Biz önemli bir noktada farklılaştık. Çiftçilere pestisit kullanımının zararlarını anlattık, ancak istediğimiz sonuçları alamadık. Üretime girme kararını işte bu nedenle aldık. Böylece Avrupa standartlarında ürün ihracatı yaparak, rakiplerimizden ayrıldık. Bu anlayışımız, hikayemizi gerçek anlamda başlatan bir dönüm noktası oldu. Bugün, net ihracatçı kriterlerine uygun olarak başta Avrupa Birliği olmak üzere, Rusya, ABD, İngiltere, Kanada, Ukrayna, Uzak Doğu ve Orta Doğu pazarlarına ihracat yapıyoruz. Geldiğimiz noktada Türkiye’nin büyük sebze ve meyve ihracatçılarından biri olarak halka arz heyecanı yaşıyoruz” diye konuştu.

Yatırımla kapasite 10 kat arttı

Narenciye üretimini kendisine ait 3,4 milyon metrekare tarım arazisinde AB normlarına uygun gerçekleştiren Altun Gıda’nın Hatay Dörtyol’da 32 bin metrekare alan üzerine 14 bin metrekare alanı kapalı kurulu tesisi ve 6 bin metrekare içerisinde bulunan 2.200 metre kapalı alanlı soğuk hava ve şoklama odaları bulunuyor.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *