Avrupa Gıda Alarm Sistemi RASFF'ye geçtiğimiz hafta (9 - 15 Mart 2025), Türkiye orijinli 14 gıda bildirimi yansıdı.
İncirde, kayısıda, Antep fıstığında aflatoksin
Bildirimler, Türkiye'de üretilen ve Avrupa'ya ihraç edilen haşhaş ezmesinde beyan edilmemiş alerjenler susam ve fıstık, kuru incirde aflatoksin ve okratoksin, organik kayısıda Aflatoxin ve ochratoxin A, organik Antep fıstığında izin verilen limitlerin üzerinde Aflatoksin, kimyonda pirolizidin alkaloidleri saptanması gerekçesiyle yapıldı.
Pestisit nedeniyle iade edilen gıdalar
Bununla birlikte, chilli biberde limit üstü Acetamiprid etken maddesi, taze biberde limit üstü Permethrin, armutta ise yine limit üstü Methoxyfenozide adlı etken maddeleri tespit edildi. Tolere edilebilir limiti aşan sebze ve meyveler, Türkiye'ye iade edildi.
Kaymakta izin verilmeyen katkı maddesi E202
Öte yandan bir bildiri de, Belçika'daki bir markette satılan Türk kaymağına ilişkin yapıldı. Tüketici şikayeti üzerine incelene kaymakta, kullanımı yasaklı e 202 kodlu katkı maddesinin var olduğu saptandı. E 202, potasyum sorbat olarak da bilinen koruyucu gıda katkı maddeleri arasında yer alıyor.
Kaymakta katkı maddesi OLABİLİR Mİ?
Kaymakta katkı maddesi kullanımı Türkiye'de de yasak. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, yaklaşık 2 yıl önce revize ettiği, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği, kaymak, tahin, baklava, köme, pestil, bastık, cevizli sucuk ve benzeri yöresel ürünlerde tüm katkı maddelerinin kullanımı yasaklamıştı.
AB mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanan yönetmelikle gıdalarda kullanılmasına izin verilen katkı maddelerinin listesi, kullanım koşulları ve etiketleme kuralları belirlenmişti.