Balık ve kabuklu deniz ürünleri yüksek kaliteli protein ve diğer temel besinleri içerdiğinden sağlıklı beslenmenin çok önemli bir parçası. Balık ayrıca kalp sağlığına ve çocukların gelişimine yardımcı oluyor.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi, balıkların satın alma, hazırlama ve saklama koşullarıyla ilgili detaylı bir rehber hazırladı. Gıda Bülteni’nin derlediği bilgilere göre, taze balığı anlamak için birçok yöntem var. FDA’nın önerileri şöyle:
Tazelik için renk yeterli değil
Balık tezgahlara gelene kadar birçok faktörden etkileneceği için tek başına rengi tazeliğin bir göstergesi değil. Taze balık alabilmek için şunlara dikkat etmek gerekiyor:
- Taze balık hafif kokmalı. Balık kokusu, ekşime veya amonyağa benzememeli.
- Balığın gözleri parlak ve berrak olmalı.
- Bütün balıklar sert ete ve kokusuz kırmızı solungaçlara sahip olmalı. Üzerine bastırıldığında balığın eti geri yaylanmalı.
- Balık filetolarının kenarlarında renk değişikliği, kararma veya kuruma olmamalı.
- Karides, deniz tarağı ve ıstakozun eti inci gibi berrak, az kokulu veya hiç koku olmamalı.
Balık nasıl saklanmalı?
Deniz ürünlerini satın aldıktan hemen sonra buza veya buzdolabına veya dondurucuya koyun. Deniz ürünleri satın alındıktan sonraki 2 gün içinde kullanılacaksa, 4-5 derecede veya daha düşük sıcaklıktaki temiz bir buzdolabında saklanmalı. Bu koşulları sağlayamıyorsanız sıkıca plastik, folyo veya nem geçirmez kağıda sarın ve dondurucuya koyun.
Çapraz bulaşmayı önleyin
Taze veya çözülmüş deniz ürünlerini hazırlarken, çiğ deniz ürünlerinden gelen bakterilerin hazır yemeklere yayılmasını önlemek önemlidir. Çapraz bulaşmayı önlemek için şu adımları izleyin:
- Paketlenmemiş pişmiş deniz ürünleri satın alırken, çiğ deniz ürünlerinden fiziksel olarak ayrıldığından emin olun. Kendi teşhir dolabında olmalı veya çiğ üründen ayrılmış olmalıdır.
- Herhangi bir çiğ gıdaya dokunduktan sonra ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve ılık suyla yıkayın.
- Deniz ürünleri gibi çiğ gıdaların hazırlanması ile pişmiş veya hazır gıdaların hazırlanması arasında kesme tahtalarını, tabakları, mutfak araçlarını ve tezgahları sabun ve sıcak suyla yıkayın.
Deniz ürünlerinin pişirilmesi
Çoğu deniz ürünü 63 derece iç sıcaklığa kadar pişirilmeli. Bir yiyecek termometreniz yoksa, deniz ürünlerinin pişip pişmediğini belirlemenin başka yolları da bulunuyor.
Balık: Eti şeffaftır ve çatalla kolayca ayrılır
Karides, Deniz Tarağı, Yengeç ve Istakoz: Et sert, sedefli ve opak hale gelir
Midye ve istiridyeler: Pişirme sırasında kabukları açılır; açılmayanları atın
Bunlar varsa dikkat!
Pişmemiş bozulmuş deniz ürünleri ekşi, bayat, balık veya amonyak kokularına sahip olabilir. Bu kokular pişirildikten sonra daha da güçlenir. Çiğ veya pişmiş deniz ürünlerinde ekşi, bayat veya balık kokusu alıyorsanız yemeyin. Pişmiş deniz ürünlerinde geçici veya kalıcı amonyak kokusu alıyorsanız yemeyin.
Buzdolabı dışında 2 saatten fazla bırakmayın
Deniz mahsulleriniz pişip tüketilmeye hazır olduğunda aşağıdaki servis talimatlarını izleyin.
- Deniz ürünlerini veya diğer çabuk bozulan yiyecekleri buzdolabının dışında 2 saatten fazla veya sıcaklık 32 derecenin üzerindeyken 1 saatten fazla bırakmayın. Hastalığa neden olabilecek bakteriler, 4 ile 60 derece arasında hızla çoğalır.
- Soğuk deniz ürünlerini servis zamanına kadar buzdolabında saklayın.
- Eğer 2 saatten uzun süre dışarıda kalacaksa soğuk deniz ürünlerini buz üzerinde servis edin.
- Sıcak deniz ürünlerini servis zamanına kadar ısıtın veya daha küçük kaplara bölüp tekrar ısıtıp servis edene kadar buzdolabında saklayın.