Luteolinin, kereviz, maydanoz ve brokolide bulunan doğal olarak oluşan bir flavonoid olduğunu söyleyen Prof. Galloway, flavonoidler hakkında çok sayıda araştırmaların yapıldığını, meyvelerde, sebzelerde, çayda ve kahvede bulunan bileşikler olduğunu belirtti.
Hangi besinlerde luteolin var?
Luteolin papatya çayı, brokoli, kavun, bal kabağı, yaban mersini, maydanoz, rooibos çayı, çemen otu, nane, kekik, biberiye, bezelye, nohut, üzüm, bal, ada çayı, yeşil çay, siyah çayda bulunuyor.
Bu besinler tüketildiğinde, iltihap giderici ve antioksidan görevi görerek, serbest radikallerin (çevremiz ve hatta bazı bedensel süreçler tarafından üretilen zararlı moleküller) neden olduğu hasarla savaşmaya yardımcı olacağına dikkat çeken Prof. Galloway, “Böylece bu besinler yaşlanmayı yavaşlatır ve hastalıklardan kaynaklanan zararı azaltır. Luteolin’in yaşlanma ve bunamayı önleme potansiyeli üzerine çeşitli araştırmalar yapıldı. Örneğin, luteolin’in antioksidan ve nöroprotektif özellikleri sayesinde Alzheimer hastalığının gelişim sürecinde ve tedavisinde potansiyel öneme sahip olduğu araştırmalarla kanıtlandı” şeklinde konuştu.
Luteolin saç beyazlamasını yavaşlatır mı?
Ayrıca, Japonya’daki Nagoya Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, luteolin’in saç beyazlamasını yavaşlatabileceği bulunmuştur. Bu çalışmada, genetik olarak değiştirilmiş farelere 16 hafta boyunca luteolin uygulanmış ve tedavi edilen farelerde gri tüy miktarında önemli bir artış gözlemlendi. Bu sonuçlar, luteolin’in yaşlanmanın belirgin işaretlerinden biri olan saç beyazlamasını yavaşlatma potansiyeline işaret ediyor.
Bu bulgular, luteolin’in yaşlanma belirtilerini ve nörodejeneratif hastalıkları önlemede umut verici bir bileşen olabileceğini gösteriyor.