Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Ardahan Üniversitesi'nin 13 bin yıllık ata tohumu kavılca buğdayını kampüs arazisinde yeniden yeşertip, 2021'den itibaren yaklaşık 600 çiftçiye bu ürünün yetiştirilmesi için eğitim ve destek sağladığını bildirdi.
YÖK'ten yapılan açıklamada, üniversitenin kampüsünde 100 dönüm araziye ekilen kavılca buğdayından elde edilen unun, gastronomi ve mutfak sanatları bölümü akademisyenleri tarafından çeşitli ürünlere dönüştürüldüğü belirtildi.
Açıklamada, buğdaydan katma değer elde etmek amacıyla makarna, erişte ve bulgur gibi ürünlerin üretimi için bir tesis kurulduğu da bildirildi.
YÖK Başkanı Erol Özvar, "Bölgesel kalkınmanın lokomotifi olan üniversitelerimizden, ülkemiz için stratejik bir mesele olan tarım alanında yenilikçi uygulamalar geliştirmelerini istiyoruz.
Ardahan Üniversitesinin 13 bin yıllık ata tohumu kavılca buğdayını yeniden yeşerterek, yetiştiricilere eğitim ve destek vermesi bu konuda güzel bir örnek teşkil ediyor." dedi.
Kavılca buğdayı nedir?
Kavılca tarımsal üretimi yapılan ilk buğday çeşitlerinden biridir. Dolayısıyla Kavılca Buğdayının genetik özellikleri bir değişikliğe uğramadan korumuştur. Lif, mineral madde, aktif bileşenler vitaminler açısından zengindir.
Kavılca buğdayının özellikleri nelerdir?
Çölyak hastalarında reaksiyona neden olan glutenin içeriği düşüktür. Biyolojik yararlılığı yüksek protein kalitesine sahiptir. Biyoteknoloji firmalarının üzerinde en çok çalıştığı tarım ürünlerinden biri olan buğdayi soguga, kuraklığa, böceklere küflenmeye karşı dayanıklı hale getirmek için çalışılmaktadır. Kavılca Buğdayı ise bu özelliklerin hepsine doğal olarak sahiptir. Ayrıca organik ve doğal tarıma uygun bir buğday çeşididir. Bu yüzden de tüketilecek en sağlıklı buğday çeşitlerinden biridir