Gıda Bülteni Gıda Bilim insanları gerçek kaz ciğeri taklit eden hayvan dostu kaz ciğeri üretti

Bilim insanları gerçek kaz ciğeri taklit eden hayvan dostu kaz ciğeri üretti

Bilim insanları, geleneksel lezzeti taklit eden ancak hayvansal içerik içermeyen bir kaz ciğeri alternatifi geliştirdi. Uzun süredir devam eden etik kaygıları da dikkate alarak yapılan bu çalışma, yeni bir yenilikçi ürünün doğaya ve hayvanlara duyarlı yaklaşımın bir örneği olarak karşımıza çıkıyor. Bu alternatif, hem çevre dostu hem de sağlık açısından oldukça avantajlı bir seçenek olarak öne çıkıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Mainz'daki Max Planck Polimer Araştırma Enstitüsü'nden Thomas Vilgis ve Güney Danimarka Üniversitesi liderliğindeki araştırmacılar, tartışmalı lüks yemek kaz ciğerini hayvanlara zarar vermeden üretmeye bir adım daha yaklaştırdı.

Fransızcada "yağlı karaciğer" anlamına gelen foie gras, uzun zamandır hayvan refahı tartışmalarının konusu oldu. İngiltere de dahil olmak üzere birçok ülkede, kaz veya ördekleri zorla besleme işlemi nedeniyle üretimi yasaktı.   

Physics of Fluids'te yayınlanan bir çalışmada bilim insanları, geleneksel kaz ciğerinin benzersiz tadını ve dokusunu taklit eden bitki bazlı bir alternatif yaratma sürecini başlattı. Thomas Vilgis'e göre proje, yemeğin daha hayvan dostu bir versiyonunu yaratma arzusundan kaynaklandı.

Yenilikçi Üretim Süreci

İşlem, yağı işlemek için kuşun kendi doğal enzimleri olan lipazları kullanmaya odaklanan bilim insanları, yağ lipazlarla işleyip, karışımı sterilize ettiler.  Orijinal kaz ciğerine benzeyen ancak tartışmalı uygulamalar içermeyen bir ürün olduğuna dikkat çeken Vilgis, “Ürün üzerinde yapılan testler, geleneksel versiyona benzer bir ağız hissi ve mekanik özelliklere sahip olduğunu bize gösterdi. Bu da tekniğin başarısını doğrulamada önemli bir adım oldu. Bu süreç için halihazırda bir patent başvurusunda bulunduk ve şimdi üretimi artırmak için şirketlerle ortaklıklar arayışı içerisindeyiz. Ayrıca, lezzeti ve aromayı daha da geliştirmek için duyusal bilim insanlarıyla işbirliği yapmayı umuyoruz” dedi.

 

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *