Her yıl milyonlarca ton peynir altı suyu atılıyor, su yolları kirleniyor ve değerli besinler boşa gidiyor. Alternatif proteinlere olan talebin de arttığı bir ortamda, sürdürülebilir bir gıda sistemine önemli bir çalışma gerçekleştirildi. Bu çalışma, geleneksel protein kaynaklarına besleyici ve çevre dostu bir alternatif sunuyor.
Tek hücreli proteine dönüştürüldü
Meksika’nın Monterrey şehrindeki Monterrey Teknoloji Enstitüsü ve Yüksekokulu bilim insanları, Danimarka Teknik Üniversitesi (DTU) ile iş birliği yaparak, gıda güvensizliği ve çevresel atıkla mücadeleye yardımcı olabilecek bir çalışma yaptıklarını duyurdu.

Araştırma kapsamında peynir üretiminin bir yan ürünü olan peynir altı suyu mikrobiyal fermantasyon kullanılarak tek hücreli proteine (SCP) dönüştürülüyor. Bu süreç, geleneksel protein kaynaklarına sürdürülebilir bir alternatif de sunuyor.
Mikroorganizmaların, birbirlerinin işlevlerini tamamladıkları topluluklarda en iyi şekilde çalıştıklarını anlatan araştırmanın başındaki isim Dr. Mario Antonio Torres Acosta, “Bu doğal sinerjiden yararlanarak atıkları verimli ve sürdürülebilir bir şekilde değerli proteine dönüştürebiliriz. Alternatif proteinler artık bir tercih değil, bir zorunluluk. Büyüyen küresel nüfusun taleplerini karşılamak için sürdürülebilir çözümlere ihtiyacımız var” dedi.
Tek hücreli proteinin faydaları nelerdir?
SCP, geleneksel protein kaynaklarına sürdürülebilir ve ölçeklenebilir bir alternatif olup, birkaç önemli avantaj sunuyor;
Besin değeri: Esansiyel aminoasitler açısından zengin olan SCP, et ve süt proteinlerine eşdeğer.
Daha düşük çevresel etki: Hayvancılıktan daha az arazi ile su gerektirir ve daha az emisyon üretir.
Tüketici dostu: Bazı alternatif proteinlerin aksine, mayadan elde edilen SCP nötr bir tada sahip ve bu da gıda ürünlerine katılmasını kolaylaştırır.