Sebzeler çiğ yendiğinde her zaman daha besleyicidir, değil mi? Gerçekte, pişirme bazı vitamin ve minerallerin kaybına neden olabilse de vücudunuzun bunları emmesini de kolaylaştırabilir.
Hangi sebzeler çiğ olarak tüketildiğinde daha iyi olur?
Pişirme, sebzelerin besin içeriğini azaltabilir. Özellikle C vitamini ve potasyum gibi B vitaminleri ve mineraller için sorun olabilir, çünkü bunlar suda çözünür ve bu nedenle pişirme suyuna sızar. Çorbalarda ve güveçlerde bu sorun olmaz çünkü suyu tüketirsiniz, ancak suyu atarsanız sorun olur. Kara lahana, brokoli, karnabahar, lahana, kabak, ıspanak ve bezelyede bu vitaminlerden bol miktarda bulunur. Isı ayrıca bu vitaminleri de bozar, bu yüzden bunlar açısından zengin sebzeleri nazikçe ve mümkün olduğunca az suyla pişirin. Buharda pişirme, mikrodalgada pişirme ve soteleme, kaynatmaktan daha iyi seçenekler. İyi haber şu ki, genellikle çiğ yediğimiz birçok gıda C vitamini ve B vitaminleri açısından zengindir (tere, biber, ıspanak, domates ve marul gibi), bu nedenle dengeli bir beslenme size bunların çoğunu sağlar.
Hangi sebzeler pişmiş olarak daha iyi yenir?
Bazı sebzeler pişirildiğinde daha besleyicidir çünkü pişirme hücrelerini parçalayarak, pişirme sırasında bazıları sızmış olsa bile daha fazla besin maddesini emmenize olanak tanır. Bu, beta-karoten (havuç, kabak ve tatlı patateste bulunan A vitamininin öncüsü) ve domateslerde bulunan likopen gibi diğer karotenoidler için geçerli. Nişastalar ve proteinler pişirildiğinde daha kolay sindirilir. Çiğ gıdaya yönelik bir beslenme düşünüyorsanız, patates gibi bazı nişastalı yiyeceklerin çiğ olarak yenemeyeceğini unutmayın, bu nedenle pişmiş yiyecekleri dahil etmek beslenmenizin çeşitliliğini artırır. Pişirmek birçok sebzenin lezzetini de iyileştirir ve eğer bu durum onları yeme olasılığınızı artırıyorsa, bazı besin maddelerini kaybetmeye değer!
Çiğ sebzelerinizi parçalayın
Sebzeleri incecik doğramak, çiğken lezzetli hale getirmenin harika bir yoludur. Bir spiral kesici, bir soyacak kullanın veya sadece bir bıçakla ince kibrit çöpü şeklinde kesin.