Uzmanlar, meyvelerin bireyin genel refahını iyileştirmek ve kalp hastalığı, yüksek tansiyon, felç ve bazı kanserleri önlemeye yardımcı olmak için tüketilmesinin çok önemli olduğunu söylüyor.
Sağlıklı meyve örnekleri arasında elma, yaban mersini, muz, böğürtlen, kiraz, armut, ananas, portakal, kivi ve daha fazlası bulunuyor. Besin açısından zengin diyetler genellikle meyveleri içeriyor. Çünkü bunlar bireylerin sağlıklı bir kiloyu korumasına da yardımcı oluyor.
Aristoteles Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroentoloji doktorlarından Dr. Chrıs Zavos, meyve tüketiminin zamanlamasının çok önemli olmadığına dikkat çekerek, bu durumu şöyle açıklıyor.
Yemeklerden önce meyve yemenin avantajı nedir?
İnsanların yemeklerden önce meyve yemeyi savunmasının başlıca nedenlerinden biri, sindirime yardımcı olduğu fikridir.
Meyveler, sindirim sistemini yaklaşan öğüne hazırlamaya yardımcı olabilecek doğal enzimler ve lif içerir ve bu da daha iyi besin emilimine yol açar. Meyvelerde bulunan bazı besinler, örneğin C vitamini, asidik bir ortamda daha iyi emilir.
Mide asiditesi nispeten düşük olduğunda, yemeklerden önce meyve tüketmek, bu besinlerin emilimini artırabilir. Yemeklerden önce meyve yemek, yüksek lif içeriği nedeniyle iştahınızı bastırmaya yardımcı olabilir ve ana yemek sırasında kalori alımının azalmasına yol açabilir.
Meyveyi yemekten sonra yersem ne olur?
Yemeklerden sonra meyve yemenin ardındaki inanış, diğer yiyeceklere kıyasla daha kısa bir sindirim süresine sahip olduklarıdır.
Yemekten sonra meyve tüketmek, bunların sindirim sisteminde takılıp fermente olmasını ve potansiyel olarak rahatsızlığa veya şişkinliğe neden olmasını önleyebilir.
Bazıları yemeklerden sonra meyve tüketmenin kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olabileceğini savunuyor.
Meyveleri sadece aç karnına yemek, yüksek şeker içeriği nedeniyle kan şekerinde daha hızlı bir artışa neden olabilir, ancak yemekten sonra yendiğinde kan şekeri üzerindeki genel etki daha az belirgin olabilir.
Yağlı bir yemekten sonra turunçgiller
Yemekten sonra bol miktarda meyve yemenin faydaları bilimsel araştırmalarda ilk kez ele alınmıyor.
Örneğin, Buffalo Üniversitesi'nde (ABD) yapılan bir çalışma 2010 yılında The American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanmış ve portakal suyundaki flavonoidlerin vücuttaki "temizleyiciler" rolünü öne çıkarmıştır.
Naringin ve hesperidin adlı iki antioksidan, sağlıksız bir öğünün neden olduğu oksidatif stresi ve iltihabı nötralize eder ve kan damarlarına zarar gelmesini önler. “Naringin , greyfurt, limon, portakal, klementin, mandalina ve sedirde bulunan bir flavonoiddir . Bu flavonoid, kılcal damar duvarlarını güçlendirmek, vücudu arındırmak ve kilo kaybını desteklemek için önemlidir.