Gıda Bülteni Beslenme Bunları yediğinizde bakteri midenize tutunuyor

Bunları yediğinizde bakteri midenize tutunuyor

İnatçı demir eksikliği ve kansızlığa neden olan "helikobakter pilori" bakterisi çağın pandemisi olarak nitelendiriliyor. Mikrobiyoloji uzmanı Dr. İpek Ada Alver, acı, baharatlı, yağlı ve asitli gıdaların yanı sıra fast food gıdalar tüketilmesi halinde mide asitinin arttığını ve 'helicobacter pylori’nin mide mukozasına tutunup çoğalmasının kolaylaştığına vurgu yapıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Altınbaş Üniversitesi’nden Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, günümüzde mide ve bağırsak kanserlerinde giderek artış olduğunu belirterek, bundaki en önemli etkenin Helicobacter pylori adı verilen bir bakteri olduğunun altını çizdi.

Helicobacter pylori neden olur?

Dr. İpek Ada Alver, “Mide ve bağırsak kanserlerinde genetik faktörler, stres, beslenme düzeni, sigara ve alkol gibi maddelerin tüketimi ile birlikte pek çok faktör etken yer alsa da bu bakteri, midenin yüksek asidik içeriğine bile dayanıklı olup önce gastrite daha sonrasında ülsere ve sonrasında da ülserasyonlarla birlikte mide ve bağırsak kanserlerine neden oluyor.” açıklamasını yaptı. 

Fazla acı yemenin zararları nelerdir?

Helicobacter pylori baktesinin artık erken çocukluk döneminde bile görüldüğüne dikkat çeken Dr. Alver, beslenme konusunda şu uyarılarda bulundu: “Türkiye’de yaygın olan beslenme alışkanlıkları, bu bakterinin bazı bölgelerde daha sık görülmesine yol açıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Marmara Bölgesi, bu enfeksiyonun en sık rastlandığı yerler arasında yer alıyor. Acı, baharatlı, yağlı ve asitli gıdaların yanı sıra fast food tüketimi, mide asiditesini artırarak Helicobacter pylori’nin mide mukozasına tutunmasını ve çoğalmasını kolaylaştırıyor. Bu nedenle sindirim dostu gıdalar tercih edin.”

Helikobakter belirtileri neler?

Helicobacter pylori bakterisinin inatçı ve fırsatçı bir patojen olduğunu belirten Dr. Alver, “Midede yanma, ağrı, şişkinlik, gaz, hazımsızlık, regürjitasyon (ağza acı su gelmesi), mide bulantısı, mide kazınması, geğirme, ağız kokusu, anemi (kansızlık), dışkılamada problemler ve kanlı dışkılama gibi şikayetler mevcutsa Helicobacter pylori bakterisinin neden olduğu enfeksiyona dayalı semptomlar yaşadığınız anlamına gelir. Özellikle inatçı demir eksikliği anemisi olan ve tekrarlayan vitamin eksikliği yaşayan bireylerde bu durumun Helicobacter pylori ile ilişkili olabileceği göz ardı edilen noktalardan birisidir.” bilgilerini aktardı. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *