Dahiliye ve Fonksiyonel Tıp Uzmanı aynı zamanda Happy Gut (Mutlu Bağırsak) kitabının yazarı Dr. Vincent Pedre bu sorunun cevabını yanıtlıyor.
Lif ve fermente gıdalar arasındaki farklar nedir?
Lif, sindirim sisteminde parçalanmayan ve bu nedenle tokluk, sindirim, kan şekeri dengesi, sağlıklı bağırsak hareketleri ve mikrobiyal denge (yani iyi ve kötü bağırsak bakterileri) konusunda yardımcı olan, yalnızca bitkilerde bulunan bir tür kompleks karbonhidrat.
Lif açısından zengin temel gıdalar arasında karabuğday, arpa, kara lahana, brokoli, mercimek ve daha fazlası bulunur.
Öte yandan fermente gıdalar, gıdaların bileşenlerinin (doğal şekerler gibi) maya ve bakteriler tarafından parçalanması ve probiyotiklerle (yani iyi bakterilerle) dolu bir gıdanın ortaya çıkmasıyla oluşan fermantasyon yoluyla yaratılır. Turşu, kefir ve yoğurt bunlara örnek olarak verilebilir.
Bağırsak sağlığı için öncelik lif mi fermente gıdalar mı?
Her şeyi tek cümlelik bir karşılaştırmaya indirgemek gerekirse: Lifli gıdalar bağırsağınızdaki iyi bakterileri beslerken, fermente gıdalar bu iyi bakterilerin gerçek sayısını artırmaya yardımcı olur.
Her ikisi de nihayetinde optimum bağırsak sağlığı için önemlidir ve biri diğerinden mutlaka "daha iyi" değildir. Ancak, bağırsak sağlığı yolculuğunuza yeni başlıyorsanız, lif yüklemeden önce fermente gıdalardan bol bol tüketmek isteyebilirsiniz.
Fermente edilmiş yiyeceklerin iltihaplanma üzerinde önemli bir etkisi var. Bununla birlikte, sağlıklı bağırsak mikroplarını gerçekten beslemeden önce iltihabı azaltıp mikrobiyal çeşitliliği artırabilmeniz için önemli miktarda lif eklemeden önce fermente edilmiş yiyecek alımınızı artırmak isteyebilirsiniz. ,
Her iki besin grubunun da genel bağırsak sağlığı için önemli olduğunu unutmayın!